Evrys stormaskin dro ned bankene

Teknisk svikt i hjertet av systemene.

Evrys stormaskin dro ned bankene
Bilde: Kim Jansson

Tirsdag ved 13.30-tiden skjedde det igjen. Godt over en million norske bankkunder var uten kontakt med nettbanken.

Driftsproblemer hos Evry slo også ut minibanker og mobilbank. Først etter mange timers nedetid begynte banktjenestene å fungere som normalt.

IT-giganten opplyste tirsdag kveld at det var en «sentral komponent i IBM stormaskin» som forårsaket at flere banker ble berørt av driftsproblemene.

Det fremgår ikke om det som sviktet er programvare eller en fysisk komponent. Hvis det er sistnevnte ville det vært svært oppsiktsvekkende.

– Evry vil sammen med IBM og CA arbeide med å finne frem til utløsende faktor.

IBM stormaskin er selve hjertet i Evrys drift av banktjenester. Svikt i en sentral komponent her får skylden for tirsdagens krasj.
IBM stormaskin er selve hjertet i Evrys drift av banktjenester. Svikt i en sentral komponent her får skylden for tirsdagens krasj. Bilde: Creative Commons

– Tjenester knyttet til minibanker fungerte fra klokken 21, og nettbankene kommer opp fortløpende. Evry vil gjennom kvelden følge opp alle banker og tjenester for å verifisere at normalt driftsbilde blir reetablert, heter det i en redegjørelse.

Evrys kommunikasjonsdirektør Geir Remman gir digi.no følgende statusoppdatering onsdag morgen:

– Vi trenger mer tid for å konkludere på rotårsak. Våre teknikere starter på den jobben i dag, skriver Remman i en kortfattet tekstmelding.

Stormaskinmiljøet til Evry drifter store deler av bank-Norge. Sparebank 1 og Skandiabanken er blant de som fikk merke problemene, mens for eksempel DNB og Nordea ikke ble rammet.

    Les også:

Les mer om: