Ex-IBM-sjef kjøper opp nytt brikke-selskap

Ex-IBM-sjef kjøper opp nytt brikke-selskap

De store investor-fondene støvsuger IKT-bransjen. Og nå kjøper ex-IBM-sjef Lou Gerstner opp mer brikker.

Lav rente og et opphetet aksjemarked går at en gruppe investor-fond nå støvsuger Europa og resten av verden for store IKT-selskaper.

Her Norge er UPC, nå Get, kjøpt opp av Candover for 3,6 milliarder norske kroner, mens Carlyle-gruppen kjøpte opp kabel-selskapet Comhem i Sverige. I Danmark ble det gamle danske telemonopolet TDC solgt til en gruppe investorer.

Oppkjøpene er billige fordi fondene gjør såkalte leveraged buy-outs - kjøp som er finansiert ved at oppkjøpende part låner penger på selskapet de kjøper opp. De trenger derfor bare bidra med en liten del av oppkjøpet selv.

Nylig ble Freescale - Motorolas prosess-divisjon og den tilsvarende virksomheten til Philips solgt til KKR.

En av de som var med på Freescale-oppkjøpet var det mektige investor-fondet Carlyle Group, kjent for sine bånd til Bush-familien. Og fondet har nå en annen kjendis i spissen - Lou Gerstner, mannen som snudd rundt og ledet IBM i mange år.

Nå gjør Gerstner et nytt klipp - han ser ut til å få kjøpt taiwanske Advanced Semiconductor Engineering, verdens største brikke-pakker. Selskapet kan kalles verdens største prosessor-produsent, for det er ASE er selskapet som støper ferdige brikker og setter på føtter etter at Intel har laget kretsen.

Carlyle må betale over 40 milliarder kroner for ASE, skriver Financial Times.

Målet er å koble sammen Freescale og ASE for å skape synergi-effekter.

Gerstner sluttet i IBM i 2002.

Til toppen