Excel endelig registrert som varemerke

Microsoft er raskere til å patentere teknologi enn til å registrere varemerker.

Microsoft er raskere til å patentere teknologi enn til å registrere varemerker.

I september 1985 lanserte Microsoft den første utgaven av regnearket Excel. Det ble i går kjent at varemerket Excel først ble registrert tidligere i år, etter at søknaden ble levert i april.

Tilfellet dukket opp i amerikanske medier fordi Microsoft har truet det lille programvarehuset Savvysoft med krav om at selskapet må velge et annet navn på dets Excel-akselerator enn «TurboExcel», skriver Associated Press.

TurboExcel skal gjøre Excel opptil fire ganger så rask, og er positivt mottatt av fagpressen.

Savvysoft er usikker på hvordan de skal møte søksmålet.

– Det vil åpenbart være rimeligere for oss å trykke opp nye brosjyrer enn å forsvare oss mot Microsoft i retten. På den andre siden er det en annen kostnad med det å bytte navn som det er vanskelig for oss å måle, sier daglig leder Richard Tanenbaum til Associated Press.

Microsoft forklarer til ZDnet at den forsinkede varemerkeregistreringen er gjort «for sikkerhets skyld» og at Excel har varemerkebeskyttelse som følge av hevd, ifølge amerikansk rettspraksis. Angrepet mot Savvysoft er ikke motivert av frykt for at TurboExcel kan slå an, sier Microsoft.

Flere kjente Microsoft-produkter er ennå ikke formelt varemerkede, blant dem Office og Word. Ifølge jussguiden ExpertLaw kan et varemerke etableres ved hevd, «når benevnelsen assosieres i publikums bevissthet med en bestemt vare eller tjeneste». Før Microsoft tok Office-betegnelsen i bruk, hadde WordPerfect en vellykket pakke som også ble kalt Office, uten at det førte til juridisk strid. Denne pakken lever ennå.

Andre tilfeller der Microsoft nylig har forsvart sine varemerker er da de fikk Lindows til å skifte navn til Linspire i juli i år, og da tenåringen Mike Rowe byttet navn på sitt nettsted MikeRoweSoft.com i en minnelig ordning i januar.

    Les også:

Til toppen