BEDRIFTSTEKNOLOGI

Exchange Server 2010 er lansert

Sikrere arkivering og bedre webmail er blant nyhetene fra Microsofts e-postserver.

10. nov. 2009 - 11:03

Microsoft kunngjorde i går at den nyeste versjonen av selskapets melding- og gruppevaresystem, Exchange Server 2010, nå er globalt tilgjengelig.

Selskapet oppgir at den nye versjonen inkluderer en mengde ny funksjonalitet og forbedringer.

For eksempel kan brukerne nå få en felles innboks for e-post og talepost. Taleposten kan automatisk gjøres om til tekst, noe som kan være nyttig under møter eller andre situasjoner hvor avspilling av lyd ikke er egner seg. Dette støttes også på mobiltelefoner Det skal også være mulig å sende og motta tekstmeldinger (SMS) med Outlook, dersom brukeren har en mobil med støtte for Exchange ActiveSync.

Mens dagens arkivdatabaser lagres i .pst-filer lokalt på brukerens maskin, noe som blant annet skaper utfordringer knyttet til sikkerhetskopiering, inkluderer Exchange 2010 et løsning som kalles Personal Archive. Dette gjør det mulig for brukerne å flytte meldinger fra hovedpostkassen over i arkivet, ganske tilsvarende slik det gjøres i dag, men arkivet lagres på serveren og er tilgjengelig fra alle maskiner, samt via webmail. Det skal være mulig å søke på tvers av de ulike postkassene.

Exchange 2010 støtter nå konversasjonsvisning av meldinger, det vil si at meldinger som tilhører samme samtale grupperes og vises i rekkefølge. Denne visningen skal støttes både i Outlook, Outlook Web App og i Outlook Mobile.

Microsoft oppgir at all den nye funksjonaliteten som gjøres tilgjengelig for mobilbrukere, vil støttes av Windows Mobile 6.1 og nyere.

Outlook Web App skal være betydelig forbedret. All funksjonaliteten støttes nå av Firefox og Safari. Tidligere har det bare vært full støtte for Internet Explorer.

Outlook Web App, webmail-grensesnittet til Microsoft Exchange 2010
Outlook Web App, webmail-grensesnittet til Microsoft Exchange 2010

Det loves i tillegg bedre søk, utvidet kalenderdeling, listing av alle meldinger på én og samme side og støtte for lynmeldinger via Microsoft Office Communications Server.

På administrasjonssiden åpner Exchange 2010 for rollebasert tilgangskontroll. Dette gjør det mulig for administratorer å tildele enkelte brukere tilgang til å gjøre oppgaver som tidligere har krevd fulle administrative rettigheter, for eksempel så på tvers av mange postkasser.

Det webbaserte Exchange Control Panel gir brukerne mulighet til selv å administrere distribusjonslister, å spore meldinger og å redigere personlig informasjon. Dette skal kunne redusere belastningen på virksomhetenes brukerstøtteavdeling. Også dette verktøyet bygger på den rollebaserte tilgangskontrollen.

Exchange Control Panel gir den enkelte bruker tilgang til å administrere deler av kontoen selv.
Exchange Control Panel gir den enkelte bruker tilgang til å administrere deler av kontoen selv.

En annen nyttig funksjon er moderering av distribusjonslister. Alle vil kunne sende meldinger til listen, men før de sendes videre til alle medlemmene av listen, må de godkjennes av en moderator.

Exchange 2010 inkluderer muligheter til å blokkere eller advare når meldinger med sensitivt innhold forsøkes sendt ut av bedriften eller til mange mottakere.

Standardversjonen av Exchange 2010 koster 700 dollar i USA. I tillegg kommer klientaksesslisenser (CAL) på 67 dollar per stykk. Det tilbys også en Enterprise-versjon av Exchange 2010 til 4000 dollar, beregnet for store kunder.

Den viktigste forskjellen på Standard- og Enterprise-versjonene er antallet databaser som støttes. Standard-versjonen støtter inntil 5 databaser som hver kan romme 16 terabyte med data, mens Enterprise-versjonen støtter opptil 100 slike databaser.

Det er også en del av funksjonaliteten som bare tilbys brukere med Enterprise klientaksesslisens. En oversikt over dette finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.