Exit analog for Siemens

Siemens Telecom slutter med markedsføring av trådløse telefoner eller mobiltelefoner som kan avlyttes.

Siemens Telecom slutter med markedsføring av trådløse telefoner eller mobiltelefoner som kan avlyttes.

- Digital telefoni er i ferd med å ta over markedet. De fleste mobiltelefoner er i dag digitale, og det samme vil skje med trådløse telefoner, sier seksjonssjef Sven Falcke i Siemens A/S divisjon Telecom. Han mener avlyttingsproblemet vil løse seg selv i løpet av få år.

Falcke hilser et initiativ fra Forbrukerrådet velkommen, som vil at alle avlyttingsbare telefoner bør merkes slik at brukerne blir oppmerksomme på faren.

Mobiltelefoner av typen NMT og analoge trådløse telefoner er svært enkle å avlytte. Forbrukerrådet vil nå at alle slike telefoner merkes slik at brukerne blir oppmerksomme på faren.

I et brev til produsenter og importører av teleutstyr, ber Forbrukerrådet bransjen opplyse sine kunder om problemet, enten ved å merke telefonen eller via bruksanvisningen. Initiativet kommer etter at amerikanske medier og TV2 for tre uker siden satte søkelys på avlyttingsfaren.

- Avlyttingsfaren kan utgjøre et stort problem for brukeren fordi telefonene blant annet brukes til betaling over telegiro. Ved hjelp av en scanner og en enkel dekoder som er til salgs i Sverige, kan utenforstående få tilgang til kontonummer og personlig kode, sier juridisk konsulent Cathrine Vogt i Forbrukerrådet.

Seksjonssjef Sven Falcke i Siemens A/S divisjon Telecom hilser initiativet fra Forbrukerrådet velkommen, men påpeker at forbrukeren kan beskytte seg mot avlytting ved å bruke digitalt teleutstyr.

- Digitale trådløse telefoner og digitale mobiltelefoner er i praksis 100 prosent avlyttingssikre, sier han.

I dag finnes det i hovedsak to typer digitale telefoner på det europeiske markedet: GSM mobiltelefoner og trådløse telefoner som benytter den såkalte DECT-standarden. Disse telefonene overfører signaler som det er nærmest umulig for utenforstående å oversette til vanlig språk.

Ifølge tall fra Leverandørforbundet for Mobil- og Telekommunikasjon (LMT) ble det i fjor solgt om lag 57.000 analoge NMT mobiltelefoner her til lands. Samtidig ble det solgt 450.000 GSM mobiltelefoner. Også DECT-telefonene er i ferd med å ta store markedsandeler.

Til toppen