BEDRIFTSTEKNOLOGI

Explorer 4.0 i beta

Første beta-versjon av Explorer 4.0 er et halvferdig produkt, men for utviklere og andre interesserte gir den et innblikk i hva Microsoft mener med å integrere operativsystemet i nettleseren.

Eirik Flaa
9. apr. 1997 - 17:00

http://www.digi.no/img/digi/illu/produkt/ie40.gif align=left width=306 height=221 vspace=5 hspace=5>Microsoft advarer mot å satse på sin første betautgaven av Explorer 4.0 som eneste browser og har med rette kalt det foreløpige produktet "Platform Preview of Internet Explorer 4.0". Produktet, som ved en glipp har vært tilgjengelig på Microsofts FTP server i flere dager, er rent brukermessig ikke anvendbart. Foreløpig viser det seg at nedlasting av ActiveX- kode fører til at systemet krasjer umiddelbart, noe som gjør betaversjonen interessant først og fremst for utviklere.

I likhet med Netscape Communicator, er Microsofts nye Internet Explorer langt mer enn en nettleser. Likevel er de to konkurrentene helt forskjellige. Mens Netscape har utviklet et frittstående profesjonelt kommunikasjonsverktøy, har Microsoft tatt skrittet mot å integrere nettleseren i Windows. Dette konseptet er kalt aktiv desktop, og endrer grensesnittet på skrivebordet dramatisk. Explorer 4.0-miljøet vil ligne på det vi kan forvente oss av "Memphis", hvilket betyr at brukeren kan navigere på egen disk etter samme prinsipp som navigering på Internett.

Det nye grensesnittet integrerer også funksjonene i Start-menyen slik at brukeren får internettretter på menyen. Bokmerker, eller favoritter som det heter i Explorer, er lagt inn som alternativer i tillegg til såkalte "kanaler". Kanalene kan sammenlignes med fjernsynskanaler, der man velger ut nettsider som man ber nettleseren oppdatere automatisk med valgfrie tidsintervaller. På denne måten blir dine til enhver tid favorittsider tilgjengelig på din lokale disk.

Dersom man ønsker en kontinuerlig oppdatering av nyhetsbildet kan man legge ut sine kanaler i vinduer som bakgrunn på skrivebordet. Vinduene kan endres i størrelse og utforming, og vil inneholde aktive linker til nettleseren. I dette ligger også muligheter for å legge ut nyhetstickere.

Microsoft har opprettet en rekke offentlige nyhetsgrupper med Internet Explorer 4.0 som hovedtema. Blant et hundretalls brukere som allerede har formidlet sine erfaringer, synes den gjengse oppfatning å være at IE 4.0 er et produkt med potensiale. Til tross for mange problemer, hevder en innsender at "Netscape kan miste 90 prosent av sin markedsandel på Windows 95 plattformen når den endelige versjonen av IE 4.0 blir tilgjengelig." Uansett, den entusiastiske testpilot blir nødt til å vente ytterligere noen måneder før det endelige produktet blir ferdig en gang på høstparten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.