BEDRIFTSTEKNOLOGI

eZ Publish i alle kanaler

- Enklere å publisere innhold til mobil og «padder».

29. sep. 2010 - 08:37

Norske eZ er klare med versjon 4.4 av publiseringsplattformen eZ Publish, et av verdens mer utbredte i sjangeren, basert på fri programvare.

Web er den typiske hovedkanalen, men nå skal det bli enklere å dytte innholdet også ut til mobile enheter. eZ markedsføres nå som en multikanals innholdsmotor for «alle enheter og skjermer».

- Endringene er i hovedsak basert på forespørsler om behov fra kundene våre, sier teknologidirektør og medgründer i eZ Systems, Bård Farstad til digi.no.

Han mener den største nyheten er introduksjonen av et programmeringsgrensesnitt (API) myntet på utviklere uten videre kjennskap til eZ-plattformen.

Klar med eZ Publish 4.4: teknologidirektør Bård Farstad.
Klar med eZ Publish 4.4: teknologidirektør Bård Farstad.

- Det gjør det enklere å jobbe med mobile nettsteder, «padder» og så videre. Du kan nå integrere mot eZ Publish hvis du er iPhone-utvikler, sier Farstad.

En annen nyhet er muligheten til å manipulere bilder rett i webløsningen. Dette er kjent fra andre CMS-produkter, men eZ Publish har ikke tidligere hatt funksjon for bilderedigering.

- Det er ingen erstatning for Photoshop, men du kan rotere bilder, legge på logoer, pikselere bilder og lignende.

Administrasjonsgrensesnittet i eZ Publish fikk et etterlengtet ansiktsløft i forrige versjon. Det er nå ytterligere raffinert, blant annet med forbedringer innen innholdsnavigering. I tillegg er det lagt opp til enklere tilgang til kundestøtte og vedlikehold enn tidligere.

Ny er også muligheten for å publisere videoinnhold som fungerer både i iOS (iPhone, iPad) samt på plattformer som har støtte for Flash. Denne løsningen er basert på HTML5.

- Alt er automatisert. Du laster opp en MPEG H.264-fil. Dette fungerer rett i iOS. Ser du innholdet på en PC med Firefox får du i stedet en flash-avspiller som viser videoen, sier Farstad.

Foruten nyhetene har de også sørget for en mer robust utgivelse. Versjon 4.4 har rundt 600 feilfikser fra tidligere.

- Det har etter hvert blitt mange aktører som leverer CMS, også som fri programvare. Hva skiller dere fra mengden?

- Det viktigste er at vi har lang erfaring med å levere enterpriseløsninger. Med kunder som Oslo Børs eller Financial Times konkurrerer vi sjeldent med open source-løsninger.

I likhet med Red Hat er eZ Systems avhengig av kundenes kontinuerlige tillit. Som friprog-leverandør lever de av å selge abonnement med support, vedlikehold og garantier.

- Vi ser veldig positivt på markedet, som også vokser med ganske god fart. I første halvår hadde vi en vekst på 67 prosent for nysalg. Fornyingsgraden ligger noe over 80 prosent, sier Farstad.

Splitter eZ

eZ innfører nå et tydelig forretningsmessig skille mellom enterprise-versjonen (ez.no) som tilbys med garanti- og abonnementsordninger og community-utgaven (share.ez.no).

Den store forskjellen er at førstnevnte går gjennom et sertifisering- og kvalitetssikringsløp med utgivelser hvert halvår. Community-utgaven tar i mot bidrag fra friprog-miljøet med oppdatert kildekode hver tredje uke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Tidligere kjørte vi alt som enterpriseversjon. Det var vanskelig å få lagt inn nye funksjoner i perioden med kodefrys. Dette åpner for innovasjon samtidig som vi fokuserer på kvalitetssikring, mener Farstad.

15.000 betaler

Han erkjenner at de ikke har nøyaktige tall på hvor mange som bruker programvaren deres. Basert på nedlastinger og installasjoner de fanger opp er tallet mellom 100 - 200.000 instanser i 160 land.

- Fokus for oss er hvor mange betalende kunder vi har. Det er rundt 15.000 nettsteder som kjører eZ Publish med en eller annen kontrakt, sier teknologidirektøren.

Det norske programvarehuset har 67 ansatte. Hovedtyngden sitter i Norge, blant annet med en utviklingsavdeling som teller 23 mann. Selskapet har i tillegg egne kontorer i land som Tyskland, Frankrike, Japan og USA. Nylig åpnet de kontorer også i Sverige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.