PERSONLIGTEKNOLOGI

Ezmo skal ut i Europa med lovlig delt musikk

Fasts datter-selskap Ezmo lar nordiske brukere laste opp og dele musikk. Nå står Tyskland for tur.

Fasts datterselskap Ezmo er en nystartet norsk tjeneste som forsøker å forandre måten vi hører på vår innkjøpte musikk.

De har laget en nettbasert musikkavspiller som lar brukerne laste opp all sin musikk, for så å høre på den gjennom en avansert og funksjonsrik nettbasert medieavspiller. Tjenesten ble lansert i åpen beta like før sommeren.

    Les også:

- Vi har litt over 5.000 brukere, og de har lastet opp 1,4 millioner låter., Antallet i Norden er helt greit, sier Ståle Mortensson, kommunikasjonssjef i Ezmo, til digi.no.

Muligheten for å invitere opptil 10 venner tl å høre på din opplastede musikk, er en vesentlig del av tjenesten. Deter også den som aktørene i musikkindustrien er mest skeptisk til. Ezmo har imidlertid sjekket dette nøye opp mot lovgivningen, og mener de har god dekning for at de holder seg på rett side av loven.

- Vi jobber med å få på plass avtaler med plateselskapene, og det vil vi få, sier Mortensson.

Det gjorde de også før lanseringen. Musikkbransjen er skeptisk til nye modeller, men i Norge og Sverige har plateselskapene stilltiende gått med på at Ezmo kan la brukerne dele musikken sin med inntill 10 venner. I Danmark var de mye mer skeptiske.

- I Danmark ble vi truet med rettsak, og vi valgte å ikke ta en juridisk konflikt selv om vi mener at vi står på trygg grunn. Danske brukere kan derfor ikke invitere venner, sier Mortensson.

Mortensson mener at Ezmo ville vunnet frem med sitt syn i Danmark hvis de hadde stått hardt på det, men de valgte å føye seg i denne omgangen.

- Verken sted eller tid er rett. Vi ønsker først å få en avtale med plateselskaper. Det er ressurskrevende å drive med rettsaker. Vårt mål er en kommersiell løsning som er interessant for musikkbransjen, sier Mortensson.

Sannsynligvis spiller det også en rolle at brukerne ikke har vært så ivrige til å dele sin musikk. De har først og fremst brukt muligheten for å laste opp musikken, for så å ha den tilgjengelig fra hvor som helst.

- Folk har kanskje brukt det på en litt annen måte enn vi hadde tenkt. Det var overaskende lett å få folk til å laste opp, men de inviterer ikke så mange venner, sier Mortensson.

Foreløpig er inntektene helt fraværende i selskapet, men det er helt i henhold til planen. Selskaper forventer ikke å tjene penger før de begynner å selge musikk.

- Vår plan er å lansere det som en musikkbutikk på nyåret. Vi får ingen inntekter før vi får musikkbutikken på plass, sier Mortensson.

Ezmo føler nå at de er klare for å ta spranget ut av Norden, og det første landet som står for tur er Tyskland. Der vil tjenesten bli lansert en gang i løpet av september.

- Vi velger å konsentrere ressursene i et land, og Tyskland er det største bortsett fra kanskje Storbrittania. Det er et ganske ryddig juridisk landskap i forhold til både rettigheter og teknologi, sier Mortensson.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.