Få bedre oversikt over privatøkonomien

Med daTax kan dine visjoner om å få en mer oversiktlig økonomi endelig få drahjelp.

Av Stig Martin Fiskå

daTax Privatøkonomi Basis er programmet som gjør det meste mer oversiktlig for en privatperson. Programmet oppleves som brukervennlig, og er - ifølge produsenten - oppdatert med tanke på regler og skjemaer. daTax gir oversikt og hjelp til å fylle ut selvangivelsen, beregne skatten, oversikt over lån, og forskjellige husholdningsregnskap.

DaTax krever 3,5 MB av din lagringskapasitet (ca. 11 MB ferdig installert). Installasjonen er ren plankekjøring: åpne mappen "daTax" på CD-en og start Setup-fila. Trykk neste hele tiden, og du er i gang.

Programmet inneholder også en oppdateringsfunksjon, der man kan hente ned de siste reglene og skatteskjemaene via Internett etter at en har registrert seg som bruker hos daTax AS.

Hele programmet er bygget opp på veivisere som gjør innlegging av selvangivelsen greit forståelig. Før en kan bruke programmet, så må det registeres en eller flere husstander og dets medlemmer. Hovedmenyen gir deg valg mellom skatt, lån, regnskap og økonomisk dagbok. Under hvert av disse alternativene skjuler det seg verktøy og veivisere for utfylling av de aller fleste funksjoner den vanlige borger har - pluss enda noen til.


Som alt annet i daTax fylles selvangivelsen ut ved hjelp av en veiviser som gir gode forklaringer til postene som kan fylles ut, samt tips på hvilke fradrag du kanskje kan lure inn. Veiviseren tar høyde for inntekter både via vanlig lønn, enmannsforetak, delingsforetak og utbytte fra aksjer og obligasjoner. Til og med campingvogn er tatt med som en egen post.

Dersom en ikke ønsker å se alle postene som finnes, kan en kjøre en "rask økonomi" og fylle inn de vanligste feltene. Også det daglige regnskapet kan daTax holde styr på. Det finnes maler for husholdningsregnskap og bilregnskap, samt muligheten for å lage egne regnskap.

Legg inn dine lån med alle tall som rente, terminavgift og etableringsgebyr, samt forfallsdato. Gir oversikt over nominell rente og effektiv rente, og ikke minst en hendig liste over når terminene forfaller og en utregning av hva lånet egentlig koster deg.

daTax Privatøkonomi Basis gir deg muligheten til å enkelt føre oversikt i økonomien din og har mange gode funksjoner, men ikke bli uforsiktig - det slår neppe revisoren din...

Til toppen