Få betalt for lovlig fildeling av film

Svenske Ameibo tar i bruk BitTorrent-teknologi for å distribuere film. Men kun for dem med Internet Explorer.

Få betalt for lovlig fildeling av film

Svenske Ameibo tar i bruk BitTorrent-teknologi for å distribuere film. Men kun for dem med Internet Explorer.

BitTorrent-teknologien er en effektiv måte å distribuere store filer på, fordi den sprer belastningen på en rekke maskiner. Hver bruker som laster ned en fil, fungerer også som distributør for de delene av filen som allerede er lastet ned til brukerens harddisk.

Flere aktører har eksperimentert og tatt i bruk BitTorrent-teknologien for å distribuere for eksempel DVD-avbildninger, typisk Linux-distribusjoner, eller TV-sendinger.

Enkelte har argumentert mot denne teknikken ved at de da må gi noe av sin egen båndbredde for at andre skal kunne laste ned. De er ikke villige til å bidra til fellesskapets beste.

Men svenske Ameibo har et svar på denne kritikken. Selskapet åpnet for noen uker siden en ny tjeneste for nedlasting og deling av film. En del av konseptet er at brukere som deler ut båndbredde, for betalt for dette.

Det er ikke tilfeldig at Ameibo prøver akkurat denne tilnærmingen. Bak selskapet står Jacob de Geer og Adam von Corswant, som begge har fortid i TradeDobler. Prinsippet til de to selskapene er like, de bygger på at brukerne skal ha mulighet til å tjene penger på sin bruk av Internett.

Ameibo fungerer som følger:

Først laster kjøper du tilgang til en film. Filmene på tjenestens forside koster fra 33 kroner, men vi har også funnet filmer som koster godt over en hundrelapp. Noen filmer kan du bare leie, andre kan bare kjøpes, mens noen er tilgjengelig for begge deler. Leie er alltid billigere enn kjøp, men da må man se filmen innen 24 timer.

Filmen lastes ned ved hjelp av en BitTorrent-klient. Mens du laster ned, deler du også biter av filen med andre som eventuelt laster den ned. Dette fortsetter også etter at nedlastingen er ferdig, så lenge filen er tilgjengelig for BitTorrent-klienten og programmet kjøres. Dette gjelder også for filmer man leier.

Sammen med hver film er det oppgitt et beløp for «Revenue». Dette beløpet er det brukeren får tilbake av penger dersom man har lastet opp en datamengde som tilsvarer hele filmen. Men man må laste opp ganske mye data før man har tjent nok penger til at man i praksis har lastet ned filmen gratis. For de samme filmene som fra 33 kroner å laste ned, får man normalt mellom 5 og 8 kroner ved opplasting. Gjennomsnittlig filstørrelse skal være 4 gigabytes.

Utfordringen, i alle fall foreløpig, ser man allerede på forsiden. Der er det oppgitt antallet som laster opp (seeders) og antallet som laster ned (peers). Den mest populære filmen, «Apocalypto», har i skrivende stund 50 sendere og ingen mottakere. Da kan det ta lang tid før man greier å tjene selv en femmer. Men mulighetene vokser kanskje med antallet brukere. Tjenesten er jo bare noen uker gammel, og har først og fremst blitt markedsført i Sverige. Den er også tilgjengelig for brukere i Danmark, Finland og Norge, og det finnes planer om å gå internasjonalt.

Filmutvalget i Ameibo er foreløpig temmelig begrenset. Det skal være inngått avtaler med alle uavhengige filmselskaper på markedet, samt Warner.

I likhet med de aller fleste lovlige filmnedlastingstjenestene, er flertallet av Ameibos filmer utstyrt med en DRM-løsning som krever Internet Explorer og Windows Media Playere. I underkant av femti av de omtrent tusen filmene som tilbys, er tilgjengelige uten DRM. Men dette er med få unntak temmelig ukjente filmer eller dokumentarer.

Filmene med DRM skal ha en kvalitet som ligger noe under det som er vanlig på DVD.

Selv om Ameibo gir muligheter til å få tilbake noen av pengene man bruker på nedlasting av film, framstår ikke tjenesten som noen spesiell forbedring til for eksempel SF Anytime og Film2home, som dessuten har større utvalg.

Til toppen