KARRIERE

Få Cisco-sertifikat på universitet

I Stavanger kan du bli dataingeniør med CCNA.

Senioringeniør Tuan Williams ved Universitetet i Stavanger, regiondirektør Petter Alfsen i Atea og student Patrik Bakke: Sammen om å oppfordre kommende dataingeniører til å bli Cisco Certified Network Associate.
Senioringeniør Tuan Williams ved Universitetet i Stavanger, regiondirektør Petter Alfsen i Atea og student Patrik Bakke: Sammen om å oppfordre kommende dataingeniører til å bli Cisco Certified Network Associate. Bilde: Universitetet i Stavanger
11. mars 2013 - 15:07

Fra våren 2014 vil studenter ved Universitetet i Stavanger kunne ta Cisco-sertifiseringen CCNA, Cisco Certified Network Associate. Det innebærer at de som nyutdannede dataingeniører også vil kunne skilte med sertifisering fra en utbredt merkevare innen IT-nett, går det fram av en pressemelding undertegnet Universitetet i Stavanger og Atea, en stor leverandør av nettverksutstyr.

Ifølge Ciscos nettsider for IT-sertifiseringer og karriere er CCNA den nest laveste sertifiseringen innen ruting og svitsjing. Man kan hoppe rett på CCNA uten å ta den laveste sertifiseringen innen ruting og svitsjing, CCENT.

I Ciscos sertifiseringshierarki kan man avansere fra «Associate»-nivået ved å ta CCNP («Professional») og deretter CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert).

CCNA bekrefter at man evner å installere, konfigurerer, drifte og feilsøke i mellomstore nettverk.

Universitetet i Stavanger opplyser at de er det første norske universitetet som tilbyr CCNA.

Atea bidrar ved å stille datautstyr verdt to millioner kroner til disposisjon for en egen nettverkslab ved universitetet.

Regiondirektør Petter Alfsen i Atea begrunner engasjementet med sterkt voksende etterspørsel etter folk som kan bygge og vedlikeholde IT-nettverk.

– Markedet etterspør kompetanse på Cisco-systemer mer enn noe annet, sier Alfsen.

Den vanlige veien til CCNA er opplæring ved et Cisco-akademi. Det finnes 67 slike i Sverige og 18 i Danmark, men bare 3 i Norge. Universitetet i Stavanger blir det fjerde norske lærestedet med tilbud om CCNA.

Utover utstyr og sertifisering, engasjerer Atea seg ved å invitere de aktuelle studentene til det årlige bransjestevnet Atea Community.

– Vi ønsker også å ta inn trainees og ha et tett samarbeid med Universitetet i Stavanger gjennom gjesteforelesninger og studentkveld, sier Alfsen.

Senioringeniør Tuan Williams ved Universitetet i Stavanger beskrives som en drivkraft i CCNA-tilbudet til studentene.

– Det er opptil studentene om de vil ta denne sertifiseringen eller ikke. Cisco-sertifiseringer forvaltes gjennom Pearson VUE som vårt IKT-senter har avtale med, slik at alt er lagt til rette for at det skal bli så enkelt som mulig å framstille seg til CCNA-eksamen. Senteret har også mulighet for å til eksamener i sertifikater fra andre store IT-aktører, som Microsoft.

Williams forteller at de hvert år utdannes et femtitalls dataingeniører ved Universitetet i Stavanger. Alle disse, samt et titalls fra en elektroingeniørlinje, kan være aktuelle for CCNA.

– Undervisningen av datanettverk og laboratorieøvelsene ved bruk av Cisco-utstyr vil bli en inkludert innenfor 2 emner i deres bachelorgrad. Vi har ingen umiddelbare planer om å dekke innhold over CCNA. Men om det skulle bli aktuelt, vil det være enkelt å innføre, siden vi har både godt utstyrt nettverkslab og et IKT-senter med avtale med Pearson VUE.

Williams opplyser at studenter som vil presentere seg for en CCNA-eksamen, må betale en egen avgift på rundt ett tusen kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.