Få et sosialt nettsted på fem minutter

En tjeneste fra Google tilbyr gratis kode for å legge sosiale tjenester inn i ethvert nettsted.

Få et sosialt nettsted på fem minutter

En tjeneste fra Google tilbyr gratis kode for å legge sosiale tjenester inn i ethvert nettsted.

Sosiale nettverk og tjenester, inkludert Facebook, Twitter, MySpace og Nettby, er stadig populære, selv om nyhetens interesse begynner å dabbe litt av.

På den annen side finnes det en rekke nettsteder, ofte personlige, som med fordel kan bli mer sosiale, ved å åpne for et fellesskap bestående av nettstedets lesere.

Det er i alle fall en del av tankegangen bak Google Friend Connect, en ny tjeneste fra Google som nå er ute i en testversjon. Selskapet mener at tjenesten vil bidra til å øke trafikken på nettsteder ved å tilby nettstedene sosial funksjonalitet på en enkel måte.

Ved å registrere sitt nettsted og å fylle ut et enkelt skjema, får nettstedeieren en kodesnutt (HTML og JavaScript) som kan limes inn HTML-en til nettstedet. Den obligatoriske kodesnutten åpner for registrering av brukere, og brukeren kan også velge mellom flere småprogrammer som kan integreres like enkelt, for eksempel for invitasjoner, medlemsgalleri, sending av meldinger, avstemninger, bildeopplasting og tredjepartsapplikasjoner, bygget av utviklerfellesskapet OpenSocial.

Brukerne av nettstedet kan også bruke Google Friend Connect til å kommunisere med nye venner eller med eksisterende venner i andre sosiale tjenester, inkludert Facebook, Google Talk og Orkut.

– Mange nettsteder er ikke eksplisitt sosiale, og ønsker ikke nødvendigvis å være sosiale nettverk. Men de kan fortsatt dra nytte av å la de besøkende samhandle med hverandre, sier David Glazer, teknisk direktør i Google, i en pressemelding.

– Dette pleide å være vanskelig, men heldigvis har det kommet en hel bølge med sosiale standarder, sier Glazer og nevner OpenID, OAuth, OpenSocial og API-er fra blant annet Facebook og MySpace.

– Google Friend Connect bygger på disse standardene for å la mennesker enkel knytte seg til sine venner, uansett hvor på weben de befinner seg. Dette gjør «enhver applikasjon, ethvert nettsted, enhver venn» til en realitet, mener Glazer.

Google har publisert en video på denne siden hvor det i løpet av noen få minutter demonstreres hvordan et enkelt bloggnettsted kan integreres med Google Friend Connect.

Foreløpig er det bare et begrenset antall nettsteder som får prøve ut Google Friend Connect, men antallet skal økes trinnvis. Mer informasjon om tjenesten finnes på denne siden.

Til toppen