KARRIERE

Få fjernarbeidere i Norge

De siste beregningene fra EU-kommisjonen om fjernarbeid i Europa, viser at Nederland ligger på en klar førsteplass. Det er foreløpig uklart på hvilken plass Norge befinner seg, men generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff, tror vi ligger bak både Sverige og Danmark i antall fjernarbeidere.

Therese Werenskiold
17. juni 1999 - 12:56

Nederland er det landet i Europa hvor flest ansatte har funnet nye arbeidsmåter. Nesten hver femte ansatt i Nederland fjernarbeider på en eller annen måte, og dette er en klar førsteplass.

I Danmark fjernarbeider godt og vel hver tiende, mobilt eller på annen måte annerledes enn før informasjonsteknologiens inntog. Etter Danmark følger Sverige og andre mindre land, mens bare England kan som stor nasjon blande seg med de små i toppen.

Det viser de siste beregningene fra EU-kommisjonen, som offentliggjøres om en måned i den årlige rapporten om fjernarbeid i Europa, skriver Jyllands-Posten.

Både Nederland og Danmark har gode forutsetninger for fjernarbeid, slik som en høyt utdannet arbeidsstyrke og en god IT-infrastruktur for utbredt bruk av den nye teknologien. I Nederland har arbeidsgiverne vært merkbart mer positive til nye arbeidsmåter den siste tiden.

Generalsekretær i IKT Norge (Tidligere Kontor og Datateknisk Landsforening, KDL) Per Morten Hoff, mener andre europeiske land har vært mer bevisst på nye arbeidsmåter og fjernarbeid enn vi har vært i Norge. - I forbindelse med trefikkaos og køer, har bedrifter oppmuntret sterkt til fjernarbeid i disse landene, sier han til digi.no.

Hoff sier det også har vært en merkbar vekst i antall fjernarbeidere i Norge, men han tror vi her har vært mer opptatt av teknologikåthet enn tilrettelegging av de nye arbeidsmåtene. Han legger til at vi også i Norge har en høyt utdannet arbeidsstyrke og en god IT-infrastruktur.

- Det er ikke mange bedrifter, ihvertfall ikke av de tradisjonelle store bedriftene, som oppfordrer sine ansatte til å jobbe hjemmefra. Holdningen er ofte den at "Jasså, skal du jobbe hjemme i dag? Ligge litt på sofaen?", sier Hoff.

Han legger til at han tror det vil komme til å skje mye i løpet av de kommende to til tre årene. Spesielt tror han yngre mennesker vil foretrekke å jobbe hjemmefra. Ikke hele tiden, men noen timer om morgenen eller noen dager i uken.

Hoff sier til slutt at IT-bransjen har vært mer åpen for fjernarbeid enn mange andre bransjer.Når det gjelder antall fjernarbeidere tror han Norge ligger ganske langt fremme i Europa, men bak Sverige og Danmark.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.