Få frykter virus eller hacking på mobilen

Bare et lite mindretall av oss er redde for å bli rammet av virus eller hacking på mobilen.

Bare et lite mindretall av oss er redde for å bli rammet av virus eller hacking på mobilen.

Virus, spam og forsøk på å hacke seg inn på mobiltelefoner har vært erfart i praksis, og fenomenene ventes å øke i omfang etter hvert som mobiltelefonene får større datakraft, større datalagre og mer ensartede operativsystemer.

Mobiloperatøren Netcom har fått Perduco til å gjennomføre en landsrepresentativ undersøkelse for å kartlegge kunnskapen om og frykten for hacking av mobiltelefoner., samt omfanget av mobil spam. Undersøkelsen ble gjort i mai i år og omfatter 1900 privatpersoner som respondenter.

  • 26 prosent oppgir at de har fått spam på sin mobiltelefon. Begrepet spam, eller søppelpost på folkemunne, omfatter eksempelvis uønsket reklame for produkter eller tjenester.
  • Ni prosent oppgir at de har mottatt uønskede meldinger med et ubehagelig eller krenkende innhold.
  • Åtte prosent bekymrer seg for virus på sin mobiltelefon. I og med at mobiltelefoner inneholder en liten computer med et operativsystem, kan mobiltelefonen utsettes for virusangrep og/eller hacking.
  • 22 prosent sier at de kjenner til at de kan ta noen forholdsregler for å sikre seg mot virus på sin mobiltelefon.
  • 12 prosent sier at de bekymrer seg for hacking på mobilen, det vil si at noen uautorisert bryter seg inn på mobiltelefonen deres.
  • 12 prosent oppgir å kjenne til forholdsregler de kan ta for å sikre seg mot hacking på mobiltelefonen sin.

(Bildet viser en mobiltelefon som nettopp har fått overført et mobilvirus. Det gjelder å svare nei på spørsmålet om nedlasting.)

Sikkerhetssjef i NetCom, Dag Anders Bodal, mener det er relativt enkelt å forebygge et virusangrep på mobilen.

– Vi anbefaler å deaktivere bluetooth når den ikke er i bruk, og kun akseptere godkjente enheter (PC, telefon, bluetooth-enhet osv.), samt sette denne på «skjult» innstilling. En bør heller ikke ukritisk akseptere bluetooth forbindelser, åpne filer eller laste ned programmer fra ukjente. Det finnes også antivirusløsninger fra forskjellige leverandører som kan benyttes.

    Les også:

Til toppen