BEDRIFTSTEKNOLOGI

Få Google-hjelp til å finne mobilen

Kommer omsider med egen «finn min Android»-tjeneste.

Android Device Manager skal gjøre det enklere for Android-brukere å finne bortkomne mobiler og nettbrett, eventuelt også å slette innholdet på enheten.
Android Device Manager skal gjøre det enklere for Android-brukere å finne bortkomne mobiler og nettbrett, eventuelt også å slette innholdet på enheten. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. aug. 2013 - 09:49

Mange mobilbrukere mister mobilen sin, enten fordi den faller ut av lommen og ned i sprekk i sofaen bestemor, fordi man glemmer den igjen på bardisken eller fordi den blir stjålet.

Mens både Apple og Microsoft tilbyr tjenester til sine respektive smartmobil-operativsystemer for å finne igjen enheten – henholdsvis Find my iPhone og Find My Phone, har Google til nå ikke tilbudt noen slik tjeneste.

Det betyr ikke at Android-brukerne har stått uten mulighet til å finne igjen tapte mobiler. Mangelen på en slik tjeneste fra Google har til et marked for andre aktører. My Xperia-tjenesten til Sony Mobile og Where's My Droid fra Alienman Tech er to av mange eksempler på dette.

Men nå skal Google selv endelig komme på banen, noe som kan være bra for brukerne, men kanskje ikke like heldig for aktørene som til nå har tjent penger på denne typen tjenester.

I et blogginnlegg som kom rett før helgen, kunngjorde selskapet at en tjeneste som kalles for Android Device Manager skal bli tilgjengelig i løpet av august. Tjenesten ved lansering skal gi tre muligheter.

Den enkleste muligheten er å få mobilen til å ringe med full lydstyrke, selv om lyden egentlig er skrudd av. Det gjør det enklere å finne bortgjemte enheter dersom man selv er i det samme lokalet.

Dersom man har glemt helt hvor man hadde mobilen sist, kan man i stedet finne den igjen på et kart i sanntid. Da kan man se om den ligger igjen i baren, på jobben eller hos svigermor, eller om den befinner seg på et sted man ikke burde være, noe som antyder at den har blitt stjålet. Denne lokaliseringsfunksjonen fungerer også med nettbrett.

Dersom enheten ikke kan lokaliseres, eller man er temmelig sikker på at den har blitt stjålet, kan man med Android Device Manager slette alle data på enheten, slik at ikke uvedkommende får tilgang til disse.

Tjenesten skal gjøres tilgjengelig for alle enheter med Android 2.2 og nyere. Tjenesten kan administreres via en nettleser og brukeren Google-konto, eller via en egen Android-app, dersom brukeren har flere Android-enheter.

Flere av de første reaksjonene på kunngjøringen handler om at det nå kan bli lettere for NSA og andre etterretningsorganer å se hvor Android-brukerne befinner seg. I utgangspunktet vil ikke faren for å bli overvåket være større med Googles tjeneste enn med de tilsvarende tjenestene til Apple og Microsoft. Dessuten vil posisjonen til mobiltelefoner uansett kunne beregnes temmelig nøyaktig også ved hjelp av mobilnettet, noe også de fleste lokaliseringstjenester for mobiltelefoner (og dermed også Android Device Manager) allerede benytter seg av.

Google kommer trolig med flere detaljer om hvordan tjenesten fungerer når den lanseres senere i august.

Oppdatert 06.08.2013: Som en leser påpeker i debatten, tilbyr Google en slik tjeneste også fra før, til selskapets Google Apps-kunder. Det nye er dermed at den blir tilgjengelig for alle.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.