Få hjemmeservere å velge mellom før jul

Microsoft har lansert Windows Home Server, men maskinene lar vente på seg.

Få hjemmeservere å velge mellom før jul

Microsoft har lansert Windows Home Server, men maskinene lar vente på seg.

Microsoft Norge presenterte Windows Home Server tidligere i høst, og programvaren er nå i salg hos flere av nettbutikkene. Men foreløpig er systemet kun tilgjengelig for dem som vil bygge maskinen selv.

Odd Sverre Østlie, direktør for forbrukermarkedet i Microsoft Norge, forteller til digi.no at det fortsatt ikke er noen maskiner i salg, men at kabinetter for norske systembyggere er på vei fra Asia. Østlie forventer at salget av disse norskbygde maskinene vil begynne om få uker.

    Les også:

Blant de norske systembyggerne som skal tilby servere basert Windows Home Server, er Itegra, som selger maskiner under merkenavnet Cinet.

Ifølge Østlie vil også at flere av de store, internasjonale PC-leverandørene tilby hjemmeservere i Norge, men det vil først skje etter jul. HP skal for eksempel ikke begynne salget for i april.

Serverne vil komme i typiske formfaktorer. Den ene typen er beregnet for teknisk interesserte. Dette er små maskiner, gjerne basert på miniATX-formfaktoren, og relativt enkle å gjemme bort. Den andre formfaktoren skal være maskiner som er designet for å kunne stå framme, gjerne på stua.

- Her vil det komme mye fint, lover Østlie.

Målet til Microsoft er å få en server i hvert hjem som har mer enn én PC. Spesielt ønsker selskapet å henvende seg til brukere som er opptatt av fotografering, og som har mange tusen bilder liggende på PC-en.

På spørsmål om hva Windows Home Server egentlig har å tilby som ikke enkelt er mulig å få til med dagens løsninger, for eksempel en enkel nettverksdisk, en Linux-boks, en delt Windows-PC eller en Mac Mini, viser Østlie til lagringsfunksjonalitet som delvis er hentet fra Windows Server.

Blant annet framstår harddiskene knyttet til Windows Home Server som én eneste lagringsenhet, hvor alle diskene er knyttet til én felles bokstav. I motsetning til RAID-baserte løsninger, skal kunne legge til harddisker av ulik størrelse.

- Windows Home Server har også støtte for balansert lagring, slik at man aldri lagrer den samme filen fysisk på harddisken mer enn én gang, selv om den er tilgjengelig i flere ulike mapper. Dette gjøres ved å sammenligne filene på bitnivå, og vil kunne redusere bruken av lagringsplassen.

Østlie lover dessuten at maskinene skal være mer energiøkonomiske å ha på hele tiden enn det vanlige PC-er er. Windows Home Server kan dessuten vekke PC-er i hjemmenettverket ved hjelp av Wake-On-LAN-funksjonalitet.

Det er dessuten mulig å få tilgang til maskinen via Internett. Hver maskin får en egen webadresse, tilsvarende http://navn.homeserver.com/. Via denne adressen skal det også være mulig å få tilgang til andre maskiner knyttet til det lokale nettverket.

Windows Home Server har også støtte for standardene til Digital Living Network Alliance (DLNA), som blant annet åpner for streaming av innhold mellom mange typer enheter. Over 1400 produkter skal være DLNA-sertifisert til nå.

Funksjonaliteten til Windows Home Server kan dessuten bygges ut av tredjepartsleverandører ved hjelp av plugins. Det finnes allerede løsninger for fjernlagring av data og systemer for styring av blant annet lys og varme i hjemmet. En oversikt over noen slike tillegg, er tilgjengelig her.

Til toppen