RESULTATERFINANS

Få kan tenkes å kjøpe HPs pc-avdeling

Lenovo og andre vil vegre seg mot å gape så høyt, tror analytikere.

19. aug. 2011 - 15:23

HP sier de vurderer ulike alternativer for å kvitte seg med sin pc-avdeling. I praksis har de tre muligheter: Skille ut hele avdelingen i et eget selskap, selge hele avdelingen til et annet selskap, eller en blanding av disse. En oppdeling kan ikke utelukkes, og kan åpne for en spinoff av en del og et salg av en annen del.

    Les også:

Hvem kunne tenkes å kjøpe HPs pc-avdeling?

Nyhetsbyrået Reuters har fått et utvalg analytikere til å synse rundt dette temaet.

Ingen nevner Dell som mulig kjøper. Den mest sannsynlige ser ut til å være Lenovo: De har 3,8 milliarder dollar i likvider og har oppkjøp som strategi. Nylig har de kjøpt tyske Medion og inngått en avtale med NEC som etter hvert vil gi dem kontroll over alt salg av NEC-pc-er i Japan. Motforestillingen er at å overta HP kan være å gape for høyt, sier Lenovo-kjennere.

Taiwanske Quanta, som er OEM-produsent for storparten av HPs pc-er, vil antakelig avstå av hensyn til andre kunder og av motvilje mot å endre forretningsmodell. I dag står HP for 30 prosent av Quantas omsetning.

Samsung nevnes: De har 17,7 milliarder dollar på bok. Også der er det motforestillinger knyttet til selskapets strategi og øvrige virksomhet, og et mulig kjøp av HPs pc-avdeling er blitt avvist av en talsperson for Samsung.

En analytiker nevner Huawei og andre kinesiske selskaper, på betingelse av at HP også er villig til å overdra sin serverproduksjon. Det virker svært usannsynlig.

Acer og Asus har ikke nok penger, med mindre salget av HPs pc-avdeling skal foregå porsjonsvis, heter det. Det foreligger ingen kommentar fra Acer. En talsperson for Asus sier de ikke er interessert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.