Få «Safari Reader» også i andre nettlesere

Apples største nettlesernyhet er basert på et frittstående produkt.

Få «Safari Reader» også i andre nettlesere
(Bilde: Apple)

Apples største nettlesernyhet er basert på et frittstående produkt.

Apple lanserte denne uken Safari 5 som blant annet inkluderer en ny funksjon for mer uforstyrret lesing av webartikler, Safari Reader. Funksjonen er nyttig og har fått mye ros, men lite har kommet fram om at funksjonen er basert på en eksisterende åpen kildekode-løsning som er utviklet av selskapet Arc90.

Denne løsningen, som kalles Readability, er tilgjengelig som et JavaScript man kan konfigurere og benyttes i de fleste moderne nettleser. Bare dra knappen som heter Readability opp på bokmerkelinjen i nettleseren og klikk på den når du vil lese en artikkel. I likhet med Safari Reader fungerer den riktignok ikke så bra på digi.nos artikler, men på for eksempel vg.no fungerer den godt.

Readability er utgitt med Apache License, Version 2.0, noe som gjør at koden fritt kan brukes også av programvare med lukket kildekode.

Apple har nok finpusset litt på koden før den har blitt lagt til i Safari 5, men i all hovedsak er funksjonaliteten identisk, inkludert knappene for utskrift og videresending per e-post.

Apple har selvfølgelig ikke gjort noe ulovlig her, og Arc90 har til og med blitt nevnt i Acknowledgments-filen som man finner dersom man leter lenge nok (i Windows 7 ligger den typisk på C:/ProgramFiles/Safari/Safari.resources/Help/Acknowledgments.html).

Apple kreditering til Arc90 for bruk av Readability-kode i Safari 5.
Apple kreditering til Arc90 for bruk av Readability-kode i Safari 5.

Men det stusses litt over at Apple i det store og det hele tar hele æren selv, selv om Arc90 egentlig virker fornøyde med at Apple har et lignende syn på visning av webinnhold som selskapet selv.

    Les også:

Til toppen