Få skadet av Kama Sutra-ormen

Kama Sutra-ormen ødela bare få filer fredag, fordi advarslene ble tatt alvorlig.

Kama Sutra-ormen ødela bare få filer fredag, fordi advarslene ble tatt alvorlig.

Gjennom hele forrige uke ble det advart at det måtte spesielle tiltak til for å verne mot Kama Sutra-ormen som ville slå til 3. februar, og som hadde rukket å infisere flere hundre tusen PC-er verden over.

    Les også:

Fredag kveld og lørdag konstaterte sikkerhetsselskapene at det var få meldinger om alvorlige problemer. Kama Sutra-ormen er programmert til å ødelegge filer hvis PC-en startes opp den første fredagen i måneden.

F-Secure forklarer at tallet på infiserte maskiner var reduserte til noen titalls tusener, fordi svært mange hadde tatt advarslene alvorlig og sørget for å rense maskinene sine. En annen forklaring er at mange av maskinene som fortsatt var infisert, ikke ble startet: Mange har for vane å la PC-en stå på.

Følgelig tror F-Secure at ormen kan dukke opp igjen den første fredagen i mars.

Sikkerhetsselskapet skriver samtidig at flere meldinger på nyhetsgrupper og diskusjonsfora kan føres tilbake til Kama Sutra-ormen, blant annet brukeren som fikk dette skjermbildet når han prøvde å åpne Excel-filene sine. Han skrev at det var likedan med alle Word-filene.

I Milano oppdaget byforvaltningens IT-avdeling torsdag kveld at internnettet deres var infisert av ormen. De fant ut at de ikke hadde tid nok til å renske alle sine 10 000 PC-er, og valgte heller å erklære fredag for PC-fri dag, med absolutt forbud mot å starte opp en maskin. Unntaket var offentlige kontorer med tynne klienter.

Til toppen