BEDRIFTSTEKNOLOGI

Få skudd for baugen i skuddåret

Frykten for at skuddårsdagen 29. februar skulle resultere i omfattende krasj ble ikke innfridd. Kun japanske forbrukere har grunn til å klage.

Per Christian Stokke
29. feb. 2000 - 23:53

Det er knapt rapportert noen problemer fra Europa eller Asia, mens Japan gikk seg på en rekke pinlige uhell på grunn av manglende beredskap, melder Yahoo! News.

En talsmann for regjeringen sa at de hadde slappet av i meste laget etter at alt gikk så bra ved årtusenskiftet:

- Det er ingen tvil om at vi har vært skjødesløse, det er fordi alt gikk så bra ved tusenårsskiftet, sa Mikio Aoki til Reuters.

Den største feilen skjedde i det japanske postverkets utbetalingsautomater, hvor 1.200 av omtrent 25.000 automater krasjet. Mer enn halvparten var blitt reparert i løpet av ettermiddagen, etter at Post- og teledepartementet hadde sent ut horder av ingeniører.

Det japanske metrologiske institutt meldte at endel av deres datamaskiner hadde krasjet. 43 av kontorene rundt om i landet hadde problemer med maskinene som behandler temperaturer- og nedbørs-data, men i løpet av dagen var de fleste reparert.

Det var svært få problemer i Europa. Paris-børsen hadde testet sine maskiner ifjor, i forbindelse med Y2K-problematikken, og det samme hadde mange andre finans-institusjoner.

I Nederland fikk de småproblemer med distribusjonssystemet for internkommunikasjon ved det meterologiske institutt, men disse ble raskt ordnet. En talsperson sa at de anså det som sannsynlig at disse problemene kom av skuddårsdagen.

New Zealand måtte rette opp feil som oppsto i et elektronisk banksystem, mens Indonesia stengte aksjemarkedet sitt for å unngå problemer

Et overvåkningssenter i Sofia, Bulgaria rapporterte at de ikke hadde observert noen spesielle problemer i 28 stater i sentral- og øst-Europa og sentral-Asia, og handelen gikk som normalt på Hongkong-børsen.

Den gregorianske kalenderen ble innført som europeisk standard av Pave Gregor den trettende i 1582. Ifølge denne kalenderen skal februar ha en ekstra dag i de årene som kan deles på fire bortsett fra når året er delbart med 100 - med mindre året er delbart med 400. På den måten blir 2000 det første skuddår av dette slaget siden år 1600.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.