Få straffes for svindel på nettet

En undersøkelse i Storbritannia avslører at ni av ti tilfeller av online-svindel ikke straffes.

En undersøkelse i Storbritannia avslører at ni av ti tilfeller av online-svindel ikke straffes.

Internett er etter hvert blitt et yndet sted for kriminelle skriver Berlingske Tidende. Ved å forfalske kredittkortopplysninger stjeler nåtidens tyver i stor stil fra firmaer som driver salg på Internett. Kredittfirmaet Experian har kontaktet 800 firma og resultatet er lite lystig:

Ni av ti tilfeller av online-svindel med kredittkort blir aldri straffet.

Undersøkelsen viser at kun 57% av de berørte firma melder Internett-svindel til politiet, og over halvparten av disse påstår at myndighetene ikke følger opp anmeldelsen. Kun ni prosent av alle britiske saker om online-svindel havner i retten.

- Selv i de tilfellene hvor man påviser en forbrytelse, tyder vår analyse på at ni ut av ti tilfeller slipper straff, sier Richard Fiddis fra Experian UK i en pressemelding.

Flere av firmaene Experian har snakket med mister mer enn en prosent av det samlede salg på grunn av svindel, og for noen er tallet så høyt som ti prosent. Tyvegodset kan være både online-ytelser (som for eksempel software) og fysiske varer som leveres til en adresse som tyven umiddelbart forlater etter levering.

Svindlerne bruker tilfeldige menneskers navn og kredittkortnummer, og oppgir en særlig utvalgt adresse hvor varene leveres. Dette lar seg gjøre fordi mange forhandlere forsømmer å kontrollere om leveringsadressen svarer til adressen til kredittkortets rettmessige eier. Ifølge Experian får tyvene tilgang til numrene fra for eksempel kortkvitteringer som de finner i restauranter.

Ofte går det flere uker før svindelen oppdages av eieren av kortet, men som regel blir tapet refundert av kredittkortfirmaet, avslutter Experian.

Til toppen