Få tilbud på virkelig raske linjer

Skal du kjøpe bredbånd, er ADSL fremdeles hovedvalget. Det er langt mellom de raskere mulighetene.

Skal du kjøpe bredbånd, er ADSL fremdeles hovedvalget. Det er langt mellom de raskere mulighetene.

En fersk rapport fra Economist Intelligence Unit viser at Norge leder an i tilgang til teknologi og bruk av «smalt bredbånd» som ADSL. Samtidig viser rapporten at vi er en sinke på anvendelse av større båndbredde fra 10 megabit per sekund (Mb/s).

Dette uroer IKT-Norge som lenge har kjempet for skalerbare løsninger og etablering av fiber og radio i hele distriktsnorge.

Av 150 bredbåndsaktører i Norge, er det bare en håndfull som Lyse Tele, Firstmile.no, iVisjon og Bredbåndsfabrikken som kan tilby båndbredde opp mot 10 megabit i sekundet.

Men det har ennå ikke blitt noen fart på utbyggingen av høyhastighets internettaksess. Under dotcom-årene ble det pumpet milliarder inn i å legge fiber, både mellom byer og enkelthus. Mange selskapet jobbet også med å skape trådløse eller satellittbaserte alternativer til teleselskapene.

Med unntak av Lyse Tele, som tilbyr trippel fibernett (video, telefon og Internett), ble det plutselig en bråstopp. Kabelselskapene stoppet å bygge ut sine nett til bredbånd, og de trådløse alternativene priset for bedrifter og bredbånd ble synonymt med ADSL.

En av de store utfordrerne, Bredbåndsfabrikken, solgte linjer til 10 Mb/s til bare 395 kroner, stoppet også opp. Fabrikken har fortsatt rundt 2.000 kunder i borettslag, men selger ikke tjenesten til flere. I Sverige derimot bygger moderselskapet Bredbåndsbolaget friskt videre.

Også Firstmile.no, som drives av ZyXEL, ser ut til å slite. Markedsansvarlig Nils M. Larsstuen i Firstmile.no ønsker verken å oppgi antall kunder eller omsetning i selskapet.

Dette til tross for at daglig leder Marius Rønningen i fjor sommer fortalte til digi.no at selskapet ville begynne å installere hos kunder i Oslo og at ZyXEL leverte til det meste av Oslo.

– Vi er stolte over at vi er den eneste operatør som har ren mørk fiber og gigabit Ethernet i hele nettet, uttalte Rønningen den gang til digi.no.

Siden da har det vært merkelig stille. Selskapet leverer vanlig DSL-teknologi over kobber med hastighet helt opptil 12,5 Mb/s.

– Det har vist seg å være vanskelig å levere på grunn av at mye av kobberet er gammelt og at det er dårlig kvalitet på linjene. Det er ikke optimalt å levere bredbånd på kobber, sier Larsstuen.

Om ett års tid tror han salget vil ta av når den nye ADSL2-teknologien kommer for fullt. ADSL 2-teknologien, som ble en ITU-standard i fjor vil øke farten til 20 Mbit. Men dette er kanskje ikke så viktig - VDSL-teknologien har tilbudt linjefart på 20-30 Mbit i sekundet i flere år uten at dette tilbys i det norske markedet i dag.

Til toppen