Facebook avduket helt nytt søk

Forhandlet med både Google og Bing.

Facebook avduket helt nytt søk
Graph Search etter folk som liker det samme som deg selv. Valgene til høyre gjør det mulig filtrere resultatene ytterligere, noe som er nyttig dersom resultatlisten er lang. Bilde: Facebook

Det var store forventninger til gårsdagens Facebook-lansering og mange spekulasjoner i forkant. Det heteste tipset var at selskapet skulle lansere en egen mobiltelefon, men det viste seg altså at nyheten var Graph Search, en langt mer avansert søkefunksjon en den som tilbys av tjenesten i dag.

Målet med Graph Search er at den skal være svært ulik vanlig websøk. I stedet for stikkord, er det meningen at brukerne skal skrive inn meningsfylte setninger i søkefeltet. I første omgang må dette skje på engelsk. Eksempler på slike setninger kan være «friends who live in my city», «photos of my friends before 1999», «tourist attractions in Italy visited by my friends» og «movies liked by people who like movies I like».

Det en Facebook-bruker i utgangspunktet kan søke i, er begrenset til det innholdet i Facebook som er delt med den enkelte bruker. I første omgang er det dessuten bare personer, fotografier, steder og interesser som man søke etter. Slik som innlegg og Open Graph-hendelser skal etter hvert legges til.

Søkene vil kunne lagres som snarveier, med navn som brukeren selv kan endre.

Det vil være mange søk som Graph Search ikke vil kunne svare på, og der kommer Microsoft Bing-søketjeneste inn. Bing skal sammen vise søkeresultater på en resultatside med to spalter, hvor den ene spalten er satt av til Bing og den andre til Facebooks egne treff.

Resultatene fra Bing-søket vises til venstre, mens Facebooks egne treff vises til høyre.
Resultatene fra Bing-søket vises til venstre, mens Facebooks egne treff vises til høyre. Bilde: Bing.com

Mark Zuckerberg kommenterte dette samarbeidet i går, og avslørte at Facebook også har forhandlet med Google om dette. Ifølge TechCrunch sa han at han gjerne ville ha samarbeidet med Google.

– Jeg tror det viktigste er at når folk deler noe på Facebook, vil vi gi dem muligheten til å kringkaste noe, og så ta det vekk eller endre personverninnstillingene. Det kreves rask oppdatering ved fjerning av fotografier. Vi behøver også at innhold forsvinner dersom noe er endre i deres personverninnstillinger, sa Zuckerberg.

– Du trenger en infrastruktur som støtter dette. Microsoft var mer villig til å gjøre ting som passer med Facebook. Folk ønsker fleksibilitet, og dette var hindringen med Google i vår siste runde med samtaler. Jeg er ikke sikker på om det var detaljer i forhandlingene eller splid mellom strategiene til Google og Facebook, sa Zuckerberg ifølge TechCrunch.

Graph Search er nå tilgjengelig som en begrenset betatest, og kun for brukere med engelsk språkvalg i Facebook. Brukere som er interesserte i å delta i betatestingen, kan melde sin interesse på denne siden, hvor det også finnes mer informasjon om Graph Search.

    Les også: