Facebook avslører hvem som leser hva

Ny funksjonalitet i gruppene.

Facebook ser alt du gjør i tjenesten. Men nå gjøres også deler av leseloggen til hver bruker tilgjengelig for andre brukere.
Facebook ser alt du gjør i tjenesten. Men nå gjøres også deler av leseloggen til hver bruker tilgjengelig for andre brukere. (Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press)

Ny funksjonalitet i gruppene.

Facebook og privatliv blir sjeldent sett på som synonymer. Riktignok må brukerne selv ta noe av skylden for dette, så lenge de deler alt med alle. Men utgangspunktet med at alt innholdet er tilgjengelig for alle, i stedet for et utgangspunkt hvor alt er stengt, er problematisk så lenge brukerne ikke tenker på dette før det har blitt et problem.

I forrige uke kunngjorde Facebook enda en ordning som hindrer en anonym tilværelse i tjenesten. Dersom noen nå besøker en gruppe, altså et område i tjenesten hvor innhold deles mellom et antall medlemmer, vil det i tilknytning til hvert innlegg stå hvilke av medlemmene som har lest hver melding, samt når dette ble gjort.

Det kan selvfølgelig være nyttig for den som har skrevet meldingen å vite om alle i gruppen, for eksempel medlemmene av det samme fotballaget, har lest beskjeden om at treningen er utsatt førstkommende torsdag. Da trenger man som trener bare å sende sms eller ringe til de som ikke har sett meldingen.

Men Facebook ser ikke ut til å tenke på om brukerne faktisk ønsker at loggen av deres lesing av gruppeinnlegg skal gjøres tilgjengelig for alle medlemmene av gruppen. Det står i alle fall ingenting om dette i kunngjøringen av nyheten.

Flere tenker at nå som denne funksjonaliteten har kommet på plass i gruppene, kan den også spres til vanlige innlegg, bilder og annet innhold i Facebook. Det vil i så fall si at alle bevegelser du gjør på Facebook, ikke bare registreres av selskapet selv, men også gjøres fullt tilgjengelige for enhver som måtte være interessert.

Den nye funksjonaliteten rulles trolig ut svært gradvis. Digi.no har i alle fall ikke sett noe til den så langt.

Til toppen