Facebook beklager datalekkasje

Millioner av brukere berørt.

Facebook beklager datalekkasje
Facebook med Mark Zuckerberg i spissen beklager sterkt datalekkasjen som har skjedd. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Facebook kunngjorde i forrige uke at det har blitt oppdaget en feil i selskapets tjeneste. Feilen har ført til at kontaktinformasjonen til så mange som seks millioner brukere kan ha blitt delt med uvedkommende.

Feilen finnes i systemet hvor brukerne laster opp sin kontaktliste eller adressebok til Facebook og dermed lar tjenesten lete Facebook-kontoene til personene man kjenner.

Noe av denne informasjonen har ved en feil blitt hos Facebook, i tilknytning til de personene det gjelder.

Dersom man er i kontakt med disse aktuelle personene, og dessuten har brukt Facebooks Download Your Information-verktøy, kan det som ble lastet ned ned verktøyet ha inkludert kontaktinformasjon som helt andre personer har bidratt med – gjennom venneanbefalingstjenesten. Det skal være e-postadresser og telefonnumre som har blitt delt på denne måten.

Feilen antas å ha eksistert i et års tid, men ble først nylig oppdaget av en ekstern aktør som deltar i Facebooks White Hat-program. Vedkommende som oppdaget feilen har mottatt en dusør for dette.

Facebook mener at kontaktinformasjonen til de fleste av de omkring seks millioner brukerne som har blitt berørt av dette, bare har blitt delt med én eller to andre.

Selskapet har ikke sett tegn til at feilen har blitt utnyttet av ondsinnede.

– Selv den praktiske betydningen av denne feilen sannsynligvis er minimal, siden e-postadressene og telefonnumrene som ble delt, ble delt folk som allerede hadde noe av den kontaktinformasjonen eller en forbindelse fra før, er det likevel noe vi er lei oss og brydd over, og vi vil jobbe dobbelt så hardt for å sikre at noe slikt ikke skjer igjen, skriver Facebook i en melding.

– Din tillit er det viktigste vi har.

De berørte brukerne har eller vil bli varslet via e-post. Også tilsynsmyndigheter i USA, Canada og Europa har blitt varslet.

Les mer om: