JUSS OG SAMFUNN

Facebook blir pensum for politiet

- Dette er noe å vurdere også i Norge, sier forsker ved Politihøgskolen.

2. nov. 2010 - 13:23

Britisk politi skal lære hvordan de kan bruke Facebook og Twitter for å samle bevis om mistenkte.

Neste år vil 3500 etterforskere få spesialopplæring i hvor de kan ta i bruk sosiale nettverk for å spore opp kriminelle.

Foruten sosiale medier vil bevissamling ved hjelp av datamaskiner, mobiltelefoner, overvåkningskameraer og bankterminaler stå på timeplanen.

- Dette er akkurat det etterforskerne trenger for å takle utfordringene og kompleksiteten med moderne politiarbeid på en effektiv måte, sier politisjef og leder ved National policing improvement agency i en pressemelding. De har utviklet det nye utdanningstilbudet.

Forsker Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen tror at også norsk politi vil ha like stor nytte av et slikt tilbud. Med det foreligger ingen slike planer foreløpig.

- Jeg synes prosjektet er interessant, men planlegger foreløpig ikke tilsvarende utdanning i Norge, sier Sunde til NRK.

Overfor digi.no presiserer hun at Internett naturligvis er del av undervisningen ved Politihøgskolen i mange fag allerede. Spørsmålet er om ikke nettkilder og sosiale medier bør konsentreres gjennom et selvstendig undervisningsopplegg, slik som i England.

- Det er noe å vurdere, og noe jeg antar at det vil være naturlig å se nærmere på, sier Inger Marie Sunde til digi.no.

I mellomtiden har norske forsikringsselskaper skaffet seg erfaring i hvordan avsløre forsikringssvindel ved hjelp av Facebook. Fra 1. januar fikk forsikringsselskapene dessuten rett til å tipse Nav ved mistanke om trygdemisbruk, ifølge Dagens Næringsliv.

Bruk av sosiale nettverk har allerede vært sentralt i flere høyt profilerte kriminalsaker i Storbritannia, skriver Daily Telegraph.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.