Facebook børsdebut spikret

Vil starte salg av aksjer om kort tid.

Facebook børsdebut spikret
(Bilde: Mike Segar/Reuters/SCANPIX)

Vil starte salg av aksjer om kort tid.

Facebook vil allerede neste uke starte markedsføringen av selskapets aksjer, melder Bloomberg News som viser til kilder med kjennskap til prosessen. Tidligere har det blitt meldt at selskapet kan bli klar for børsen den 17. mai men det kan like gjerne bli dagen etter.

I februar søkte selskapet, som har blitt en gigant på nettet gjennom sin svært populære tjeneste, om å bli børsnotert med en introduksjonsverdi på mellom 75 og 100 milliarder dollar. Dette tilsvarer en pris på selskapet på mellom 430 og 573 milliarder norske kroner.

I børsnoteringsprosessen skal selskapet hente inn 5 milliarder ferske dollar, i underkant av 30 milliarder norske kroner. Dermed er det den største nettrelaterte børsnoteringen i historien som vil skje i løpet av mai.

De neste ukene vil ledelsen i selskapet reise rundt i det amerikanske investormiljøet for å fortelle om vekststrategien og selge inn investeringen. Det kan bli en utfordring ettersom forventingene er svært høye, både til fremtidig vekst og inntjening.

Da selskapet måtte levere tall for første kvartal til amerikanske finansmyndigheter kom det nemlig frem at selskapets salgsinntekter steg 45 prosent, til 1,06 milliarder dollar (6,1 milliarder norske kroner) i forhold til første kvartal i 2011. Men inntektene falt seks prosent i forhold til fjerde kvartal. Samtidig doblet nesten utgiftene seg, mest sannsynlig på grunn av investeringer til infrastruktur.

Det vil også bli stilt spørsmål ved Mark Zuckerbergs makt over selskapet. Da fototjenesten Instagram ble snappet opp for 1 milliard dollar tidligere i år var dette en beslutning den unge gründeren tok selv, og han har også det som betegnes som et jerngrep over selskapets drift og strategi. Om investorene er like komfortable med det gjenstår å se.

Det er allerede bestemt at selskapets aksjer vil være tilgjengelige på Nasdaq-børsen under tickerkoden FB.

    Les også:

Til toppen