Facebook bygger ny hall i Sverige

Nå blir kapasiteten nær doblet.

Facebook bygger ny hall i Sverige
Joel Kjellgren, driftsansvarlig for Facebook sitt datasenter i Luleå kunngjorde i dag at første spadetak for hall B er tatt. Det gjorde han sammen med en stolt næringsminister Annie Lööf. Bilde: Annie Lööf/Facebook

Facebook åpnet i fjor sommer sitt første europeiske datasenter i den svenske universitetsbyen Luleå, som ligger ved Østersjøen på en breddegrad som tilsvarer litt syd for Mo i Rana.

Da sto den første hallen på romslige 28.000 kvadratmeter klar. Her kan du se bildene fra det toppmoderne anlegget, som har vært under planlegging i tre-fire år.

Svenske politikere solte seg i glansen av prestisjeprosjektet da de fredag denne uken kunngjorde neste trinn.

Første spadetak for byggingen av hall B er nå tatt.

Det kunngjorde den svenske næringsministeren og leder for Centerpartiet Annie Lööf nettopp selv på Facebook (hvor ellers).

Det nye anlegget blir en tanke mindre enn det første, men ikke mye. Utvidelsen vil ved ferdigstillelse gi ytterligere 25.000 kvadratmeter areal til plassering av servere for tygge unna feriebilder, statusoppdateringer og lynmeldinger til mange millioner europeere.

Ifølge Expressen er det uklart hvor mange arbeidsplasser dette vil medføre. I dag jobber det om lag 90 personer i det første datasenteret i Luleå.

Selve konstruksjonen skal etter sigende gjøres med en teknikk kalt rapid deployment data senter. Ved å benytte prefabrikkerte moduler skal hallen kunne føres opp dobbelt så raskt som tidligere, skriver Computer Sweden. Den svenske teknologiavisen oppgir at hall 2 ventes å stå klart til bruk en gang neste år.

Senere kan det bli aktuelt å føre opp også en tredje datasenterhall i Luleå. Planene som tidligere har vært omtalt snakker om i alt 84.000 kvadratmeter fordelt over tre bygg.

    Les også: