Facebook bygger optisk nett i Europa

Skal sikre lynrask forbindelse til den nye datasentralen i Luleå.

Facebook bygger optisk nett i Europa
TeliaSonera skal bygge og drifte et optisk nettverk som skal sikre alle Facebook-brukere i Europa lynrask forbindelse til den nye datasentralen i Luleå. Bilde:

Oppdatert kl 11.55 med kommentar fra TeliaSonera.

Slik det går fram av en utredning fra Post- og teletilsynet nylig – se artikkelen Vil ikke regulere innholdsnett – er «Content Delivery Networks» et stadig viktigere område for tele- og bredbåndsoperatører.

Poenget er at leverandører av krevende innholdstjenester ønsker å sikre sine brukere en tilfredsstillende opplevelse hva angår ytelse og kvalitet.

Den svenske operatøren TeliaSonera International Carrier kunngjør i dag at de har vunnet en avtale om å bygge og drifte et eget fiberoptisk nettverk for Facebook, som skal dekke hele Europa.

Nettverket skal ha en kapasitet på «flere terabit per sekund». Det skal driftes fra TeliaSoneras senter i Karlstad. Det skal sikre forbindelsen mellom Facebooks noder i europeiske byer, og til deres nye datasentral i Luleå.

Kommunikasjonsansvarlig Inger Guntenberg i TeliaSonera International Carrier sier til digi.no at de ikke ønsker å gå ut med verken avtalens verdi eller noe anslag over investeringene som den innebærer.

– Det jeg vil understreke, er at dette er den største avtalen vi har gjort noen gang med én enkelt kunde. For oss har den dessuten stor strategisk verdi, sier Guntenberg.