FORBRUKERTEKNOLOGI

Facebook-«dödaren» utgir kildekode

Det åpne alternativet Diaspora begynner å ta form.

Slik ser Diaspora ut nå. Enkelt og greit.
Slik ser Diaspora ut nå. Enkelt og greit. Bilde: www.joindiaspora.com
16. sep. 2010 - 11:46

Diaspora er navnet på et prosjekt i regi av fire informatikkstudenter fra New York. Sammen lovet de å bruke sommeren på å utvikle et distribuert sosialt nettverk basert på fri programvare.

Målet er å skape en løsning der brukerne selv, i motsetning til et stort selskap, har eierskap til - og kontroll over innholdet som deles.

Statusoppdateringer, bilder og lignende lagres på brukernes personlige webserver. I tillegg planlegger man å tilby en webhost-tjeneste, for de som ikke ønsker å drifte dette selv.

Stor giverglede

Studentene ba om 10.000 dollar i støtte for tiden de brukte på dette. Pengene trillet raskt inn gjennom tjenester Kickstarter.com, og i skrivende stund har prosjektet fått over 200.000 dollar fra nær 6500 velgjørere.

Dermed fikk utviklerne presset på seg til å levere varene. Denne uken gjorde de som avtalt, og leverte en alfa-versjon av kildekoden.

Samtidig åpner de for bidrag fra friprog-miljøet og «alle med teknisk ekspertise som deler visjonen om et sosialt nettverk som gir brukerne kontrollen tilbake».

Alfa-utgaven er på ingen måte lanseringsklar, men allerede nå skal det være mulig å dele statusoppdateringer og bilder privat mellom brukere i det prosjektet omtaler som «nær sanntid».

Videre oppgis det at brukere nå kan koble seg mot hverandre, uavhengig av hvor installasjonene befinner seg.

All datatrafikk er signert og kryptert, foruten deling av bilder, som skal sikres på samme måte senere, opplyser Diaspora i et blogginnlegg.

Integrasjon mot Facebook, språkpakker og dataportabilitet er funksjoner som kommer i neste utgivelse i oktober, også det en alfautgivelse.

Se flere bilder og les mer om løsningen på www.joindiaspora.com.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.