Richard Stallman er ikke nådig mot Facebook. (Bilde: Marius Jørgenrud)

– Facebook er masseovervåkning

Friprog-profet Richard Stallman synger ut.

I et intervju med RT.com får en av verdens fremste aktivister for fri programvare, Richard Stallman, bre seg om en rekke kyberkritiske og frihetlige temaer.

Et av dem er hans skepsis mot sosiale medier.

– Facebook driver med masseovervåkning. Hvis det er en «liker»-knapp på en side, vet Facebook hvem som besøkte den siden. Og de kan skaffe seg IP-adressen til datamaskinen besøker siden, selv om den aktuelle brukeren ikke er på Facebook. Er du innom mange sider med «liker»-knapp, så vet Facebook at du har besøkt dem alle, selv om de egentlig ikke vet hvem du er, sier Stallman.

Han er også kritisk til at både Facebook og Google+ krever at brukere oppgir sitt faktiske navn.

– Det er en politikk som utsetter noen mennesker for fare. Derfor bør man ikke bruke [slike tjenester].

Stallmans oppfatning er på linje med advarslene som Wikileaks-leder Julian Assange kom med 1. desember da han presenterte det nye prosjektet Spy Files. Dette prosjektet går ut på å avsløre dokumenter fra en påstått hemmelig bransje innen forbrukerovervåkning, der privat informasjon lagt ut på Facebook gjøres om til en gullgruve. Assange stemplet Facebook som «den mest redselsfulle spionmaskinen noen har oppfunnet hittil».

(I magasindelen til NRK Dagsnytt lørdag kveld var Julian Assange og Wikileaks et tema, men det nye prosjektet Spy Files, med 287 nye dokumenter, ble ikke nevnt.)

ZDnet har konfrontert Facebook med Stallmans utsagn, og fått følgende tilbakemelding:

– Vi bruker informasjonskapsler [cookies] til å personalisere innhold innen sosial tillegg (for eksempel se hva dine venner liker), for å bidra til å vedlikeholde og forbedre det vi gjør (for eksempel å måle klikkrater), eller av sikkerhetshensyn (for eksempel å hindre mindreårige barn fra å prøve å melde seg inn og oppgi feil alder). Når en bruker logger seg ut av Facebook, sletter vi de kontospesifikke informasjonskapslene (det vil si kapslene som er tilordnet en individuell konto eller bruker). Følgelig mottar vi en mer begrenset mengde informasjon når en utlogget bruker ser et sosialt tillegg [plugin]. Dessuten knytter vi ikke utlogget data til brukerkontoen eller til data vi mottar når de er innlogget. De gjenværende informasjonskapslene brukes til sikkerhet og vern, som å identifisere spammere og phishere, oppdage når uvedkommende prøver å aksessere andres konto, hjelpe brukere til å gjenopprette kontoen når de er hacket, hindre registrering av mindreårige brukere med falsk fødselsdato, drive sikkerhetsfunksjoner som tofaktor innlogging, og til å oppdage delte datamaskiner for å motvirke bruken av «forbli pålogget», skriver Facebook.

Til toppen