JUSS OG SAMFUNN

Facebook får utsettelse av Datatilsynet

- Usikkert om vil oppnår bedre personvern for brukere.

1. sep. 2011 - 13:11

Datatilsynet ga opprinnelig Facebook frist til 31. august med å gjøre rede for hva nettsamfunnet gjør med brukernes personopplysninger. Nå er fristen utsatt til 13. september.

Datatilsynet har gitt det sosiale mediet en utsettelse i to uker med å svare.

- Vi har fått en e-post fra dem der de ber om en utsettelse. Vi så ingen grunn til ikke å gi dem to uker lengre tid på å besvare alle de spørsmålene vi har stilt dem. Vi er i første rekke opptatt av å få et grundig og skikkelig svar fra Facebook og ser ikke noen grunn til ikke å fortsette den gode dialogen som er etablert med selskapet, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NTB.

Nordisk krav

Kravet om opplysningene fra Facebook kommer fra datatilsynene i de nordiske landene. Det var det norske tilsynet som tok initiativ til å sende et brev med en rekke spørsmål til Facebooks europeiske hovedkontor i Irland.

- Til tross for at Facebook kontinuerlig jobber med å forbedre informasjonen til sine medlemmer, er det uklart hvilke personopplysninger de samler inn, og hvordan disse brukes og videreformidles, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Begrunnelsen for initiativet er at personvernmyndigheten ser det som sitt ansvar å bidra til at nordiske borgere får ivaretatt sine personverninteresser på en best mulig måte hos verdens største nettsamfunn.

Tror på dialog

- Når vi har fått svaret, vil vi bruke noen dager på å gå gjennom rapporten. Deler av dokumentet må kanskje bli unntatt offentlighet blant annet av hensyn til forretningsmessige hemmeligheter og informasjonssikkerhet. Dette er noe våre jurister vil vurdere, sier Skåra.

I tillegg vil Datatilsynet videreformidle tilsvaret fra Facebook til tilsynene i Sverige, Danmark og Finland, slik at også de kan få satt seg inn i rapporten og får gjort selvstendige vurderinger.

- Vi har stor tro på dialog med denne typen store aktører i utlandet som ikke faller inn under tilsynets kontroll. Dessuten skjer endringene i dette markedet raskt, og vi kan fort bli hengende etter ved å gå fram juridisk. Dermed blir det også svært usikkert om vi vil oppnå bedre personvern for brukerne, sier Ove Skåra.

Facebook forholder seg til irsk personvernlovgivning i og med at de har sitt europeiske hovedkontor der. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.