Abonner
KOMMENTARER

Facebook-festen tok slutt

Men det vil ikke plage Mark Zuckerberg, mener digi.nos redakør.

Mark Zuckerberg (på storskjerm i New York - direkte fra Facebooks hovedkvarter i California fredag ettermiddag norsk tid) jubler over den historiske børsnoteringen. Men få av investorene hadde grunn til å juble. Aksjen endte marginalt over emisjonskursen på sin første handelsdag - og skuffet garantert en rekke investorer som håpet på en kjapp gevinst.
Mark Zuckerberg (på storskjerm i New York - direkte fra Facebooks hovedkvarter i California fredag ettermiddag norsk tid) jubler over den historiske børsnoteringen. Men få av investorene hadde grunn til å juble. Aksjen endte marginalt over emisjonskursen på sin første handelsdag - og skuffet garantert en rekke investorer som håpet på en kjapp gevinst. Bilde: Shannon Stapleton/Reuters/SCANPIX

KOMMENTAR: Det ble ikke noen Facebook-fest på Wall Street fredag. Aksjekursen endte marginalt, nærmere bestemt 23 cent, høyere enn emisjonskursen i forkant av noteringen. Aksjene i Facebookm ble fredag offentlig omsettelige på Nasdaq-børsen i det som er den mest omtalte børsnoteringen på svært mange år.

I de siste ukene har ledelsen i det svært hurtig voksende nettsamfunnet reist rundt i USA og presentert stadig mer villige investorer for mulighetene som ligger i Facebooks over 900 millioner brukere.

Og investorene lot seg ikke be to ganger. I børsnoteringsemisjonen ble over 420 millioner aksjer solgt til 38 dollar stykket. Dermed hentet selskapet, med den 28 år gamle grunnlegger og toppsjef Mark Zuckerberg, inn rundt 16 milliarder dollar (rett under 100 milliarder kroner) i frisk kapital.

Prisen gir en børsverdi for selskapet på 104 milliarder dollar, tilsvarende 100 ganger selskapets løpende overskudd de siste 12 måneder. Både aksjekursen – og antall aksjer som skulle utstedes til salg i emisjoen – ble oppjustert underveis i børsnoteringsprosessen for å tilfredsstille den store etterspørselen.

Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.
Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.

En del av de som kastet seg inn i den offentlige emisjonen (IPO) hadde nok forventninger om at kursen ville nå nye høyder når alle fikk anledning til å handle aksjer. Det er slettes ikke uvanlig at børskursen kan stige voldsomt når aksjene er fritt omsettelige siden investorene som ikke fikk sikret det de ville under noteringsemisjonen.

Men det var ikke tilfelle med dagens notering. Om det skyldes et bebudet massesøksmål, som behendig nok ble kjent rett før børsen åpnet fredag, vites ikke. Trusselen om et massesøksmål i forbindelse med Facebooks behandling av personvernet er imidlertid illustrerende for de utfordringer selskapet sliter med – og hvor aksjemarkedet nå er gjenstand for et veddemål med 100 milliarder dollar i potten.

Aksjekursen til Facebook steg kraftig helt i starten av handelsdagen, men falt tilbake og endte omtrent på utgangspunktet: 38,23 dollar per aksje.
Aksjekursen til Facebook steg kraftig helt i starten av handelsdagen, men falt tilbake og endte omtrent på utgangspunktet: 38,23 dollar per aksje. Bilde: Bloomberg News børstjeneste

Saksøkerne mener ifølge Bloomberg News at Facebooks systemer ulovlig har fulgt med på deres, og alle andre Facebook-brukeres aktivitet på nettet, og krever 100 dollar per overtredelse per dag, begrenset oppad til 10.000 dollar per bruker. Skulle søksmålet føre frem betyr det at alle pengene Facebook fikk på konto i forbindelse med børsnoteringen vil tilfalle saksøkerne.

Facebooks kvartalstall vil bli gjenstand for stor interesse og presset for at selskapet vil generere en enorm inntektsvekst på sine rundt 900 millioner brukere er massiv. På den andre siden finner vi hensynet til personvernet og de som mener Facebook får ta seg til rette med for mye av brukernes informasjon. Særlig vil de enorme datamengdene om brukernes handlinger bli viktige i en tid hvor reklamen bokstavelig talt blir fortrengt på de mindre skjermene til smartmobiler.

Men Mark Zuckerberg har hele tiden virket avslappet til disse utfordringene. Han har stilt opp til investormøter i sin karakteristiske svarte hettegenser og tatt imot pengene som nå har kommet til selskapet. (http://www.digi.no/895356/han-er-umoden) Han åpnet fredag handelen i Facebook-aksjen fra selskapets hovedkvarter, der flere av de ansatte hadde feiret med en natts hacking (bildebevis her). Hans klare budskap til de ansatte var ifølge Bloomberg News dette:

«Stay focused» og «keep hacking.»

En ting er sikkert. Mark Zuckerberg vil ikke la Wall Street styre Facebook. I alle fall ikke før kontoen er tom.

Les mer om: