Facebook finpusser forretningsmodellen

Kunne godt tilbudt mer aggressiv annonsering, mener noen eksperter.

Chief Operating Officer Sheryl Sandberg leder arbeidet med å utvikle forretningsmodellen til Facebook. Her holder hun hovedforedraget på markedsføringskonferansen i New York onsdag.
Chief Operating Officer Sheryl Sandberg leder arbeidet med å utvikle forretningsmodellen til Facebook. Her holder hun hovedforedraget på markedsføringskonferansen i New York onsdag. (Bilde: Scanpix REUTERS/Mike Segar )

Kunne godt tilbudt mer aggressiv annonsering, mener noen eksperter.

Kometen i kyberrom, den sosiale tjenesten Facebook, tenker seg en børsintro for å stadfeste en markedsverdi opp mot 100 milliarder dollar. I det ligger et løfte om omsetning langt ut over de 3,7 milliarder dollar som selskapet førte for 2011-regnskapet.

Dette er bakgrunnen for Facebooks første annonsørkonferanse – «Facebook Marketing Conference» – som ble holdt i New York natt til torsdag norsk tid.

Her kunngjorde selskapet flere nye annonseprodukter. De fortalte også mer om tilpasningen av den nye Timeline-funksjonen til varemerkesider. Det ble lovet flere annonser og flere tjenester for mer intens annonsering enn hittil.

Facebook bekrefter at annonser knyttet til nyhetsstrømmen, som dukket opp i januar, er kommet for å bli, i likhet med annonsene til høyre på brukerveggen som man har sett siden i fjor.

Kunngjøringen om mobilannonser svarer i hovedtrekk til det som ble lekket til Bloomberg i desember og til Financial Times og Digiday tidlig i februar, se artikkelen Slik skal Facebook tjene på mobil.

To annonsetyper det ikke har vært snakket om tidligere er annonser som først vises i det man logger ut, og et eget format, «Offers» der varemerker kan kunngjøre spesielle tilbud til sine «venner».

Facebook innfører en egen annonsekategori kalt «premium ads», det vil si annonser som viser på forskjellige steder og blant annet være svært synlige hos mobile brukere.

Slike annonser betales per visning heller enn per klikkrater. Facebook argumenterer med at de som sosialt medium gir andre muligheter til å vurdere annonsene gjennomslagskraft, muligheter som for øvrig også kan brukes til å forklare at klikkratene på annonser i Facebook er forholdsvis lave.

Visepresident med ansvar for produkter, Chris Cox, gikk gjennom innholdet i de nye annonsetypene.
Visepresident med ansvar for produkter, Chris Cox, gikk gjennom innholdet i de nye annonsetypene. Bilde: Scanpix REUTERS/Mike Segar

Kunngjøringen om Timeline for varemerker gjenspeiler Facebooks ønske om å gjøre varemerkesidene så tiltrekkende som mulig. Gründer og daglig leder Victoria Ransom i Wildfire Interactive, en leverandør av programvare for markedsføring i sosiale medier, har en gjennomgang på Mashable av de justeringene varemerker på gjøre på sine Facebook-sider for å utnytte nyhetene fullt ut.

Alle varemerkesider skal over på det nye formatet i løpet av april. De blir mer dynamiske og mer knyttet til varemerkets annonsering på Facebook.

Varemerker gis en ny mulighet til å øke aktivitetsnivået overfor brukerne, i form av en «Reach Generator».

Det går ut på at varemerker med et minimum av «venner» – hvor grensen går ble ikke sagt – og med hyppigere oppdateringer enn bare noen få ganger i uken, skal kunne betale for at annonsene skal nå minst 75 prosent av deres venner hver måned. Den øvre grensen for dem som ikke betaler ekstra for en «Reach Generator» er 16 prosent.

Reaksjoner fra flere eksperter innen markedsføring er gjengitt i New York Times. Noen reagerer ved å karakterisere Facebook som «den største plattformen for markedsføring til mobil». Andre peker på at mulighetene er store på Facebook, men at annonsører må leve med det spesielle at kundeforbindelser gjennom Facebook bare er til låns, det er ikke noe markedsførerne styrer fullt ut på egen hånd.

I forkant av konferansen ble det spekulert i om Facebook ville utnytte den åpenbare anledning å koordinere annonser på Facebook med annonseplassering på andre tjenester, etter Google-modellen.

Google bruker annonsenettverket DoubleClick til å plassere målrettede annonser nær sagt overalt. Dette er en viktig del av forklaringen på hvorfor de oppnår langt mer omsetning per bruker enn Facebook, nærmere bestemt 30 dollar mot 4,40 dollar i året (se artikkelen Facebook tjener minimalt per bruker).

På konferansen ble det klart at Facebook inntil videre ikke akter å gjøre tilby annonsetjenester annet enn mot sitt eget nettsted.

Forrester-analytiker Nate Elliot mener Facebook derved nekter å realisere sitt faktiske potensial som annonsemedium. Han mener de nye «kreative formatene» som tilbys med Timeline og Reach Generator er et sidespor.

– Her er det [person]dataene som teller. Facebook bør ikke bekymre seg for kreative formater, det er ikke der de har sin styrke. De har sin styrke innen sosiale opplevelser. Hvis alt de tenker seg er å selge annonser på facebook.com, så har de sviktet, sa Elliot.

Til toppen