JUSS OG SAMFUNN

Facebook-forbud for kommunens ansatte

Rådmannen slo ned på påstått misbruk, uten forvarsel.

12. mai 2010 - 07:43

Halden (NTB): Halden kommune har stoppet de ansattes tilgang til Facebook. Ifølge rådmannen ble det sosiale mediet misbrukt.

For rundt tre uker siden ble tilgangen til Facebook for de kommuneansatte i Halden stoppet uten forvarsel, melder NRK.

– Det er riktig at Facebook er avstengt for bruk fra kommunale PC-er. Vi avdekket misbruk av Facebook blant ansatte, sier rådmann Per Egil Pedersen i Halden.

Halden-ordfører Per Kristian Dahl var mandag kveld ikke klar over at hans egen administrasjon har stengt Facebook-tilgangen for ansatte på jobb.

– Dette høres merkelig ut, og det er overraskende om man har stengt tilgangen til Facebook for de ansatte, sier Dahl.

Dahl vil ikke kommentere stengningen ytterligere, men opplyser at han vil ta saken opp med rådmannen tirsdag.

Redegjørelse
I en redegjørelse fra rådmannens ledergruppe tirsdag heter det at medieoppslag fra Roan kommune i Sør-Trøndelag i januar var årsak til stengningen. I Roan kommune hadde en dement pasient gått ut i vinterkulden. Nattevaktene var på Facebook store deler av natten i stedet for å passe på henne. Pasienten ble senere funnet død 50 meter fra utgangen. Helsetilsynet opprettet tilsynssak mot nattevaktene og Roan kommune.

Rådmannen viser videre til andre oppslag i media om at skoleelever i stor grad har brukt tid på Facebook i stedet for å følge undervisningen.

– Halden kommune har inntatt i sine retningslinjer at bruk av internett kun kan brukes etter behov i jobbsammenheng, heter det i redegjørelsen.

– Føre var
Rådmannen sier at nettrafikken i kommunen riktig nok ikke har blitt analysert, men viser til at det er kommet tilbakemeldinger fra enkelte enheter om at «ureglementerte forhold hadde pågått». Datasikkerhet og virusfare har også vært med i rådmannens vurdering.

– For å bruke føre var-prinsippet ble det rett før påske besluttet at Facebook skulle stenges for generell bruk. Enkelte enheter har etter en behovsvurdering fortsatt tilgang, heter det i redegjørelsen.

KS-oppfordring
Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS har oppfordret kommunene i Norge til å ta i bruk sosiale medier som Facebook.

– Vi har oppfordret kommuner til å være på sosiale medier og ha et aktivt forhold til dem. Men det er viktig at hver kommune lager spilleregler for bruken av Facebook og andre slike medier, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.