– Facebook har fortstått Android

Googles Eric Schmidt sier han elsker det som skjer med plattformen.

Googles styreformann, Eric Schmidt, ble i går intervjuet under et arrangement i New York om alt fra Android til personvern. Her er han avbildet under et besøk i Sør-Korea tidligere i år.
Googles styreformann, Eric Schmidt, ble i går intervjuet under et arrangement i New York om alt fra Android til personvern. Her er han avbildet under et besøk i Sør-Korea tidligere i år. (Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty Images/All Over Press)

Googles Eric Schmidt sier han elsker det som skjer med plattformen.

Googles styreformann ble i går intervjuet av Ina Fried og Liz Gannes på scenen under Dive Into Mobile-konferansen til All Things Digital. Under samtalen kom de innom flere temaer, men kom stadig innom Android-plattformen. Dette kan leses i blant annet en liveblogg fra arrangementet som Engadget har laget.

Schmidt innledet med å fortelle at salget av Android-enheter stadig vokser. Det aktiveres nå 1,5 millioner offisielle Android-enheter hver dag. I september i fjor var tallet 1,3 millioner. I tillegg kommer enheter som er basert på den stort sett den samme programvaren, men som ikke er tilknyttet Googles økosystem.

– Vi kommer til å passere en milliard mot slutten av dette året, sa Schmidt. I mars oppga Google at antallet Android-enheter hadde passert 750 millioner. Med dagens aktiveringstakt burde det la seg gjøre å nå milliarden allerede tidlig kommende høst.

– Vi kommer raskt til å nå et prisområde på 100 dollar, noe som er nøkkelen for de neste fem milliarder menneskene som ønsker å komme på nettet, mener Schmidt.

– Ingen bruker en telefon helt for seg selv lenger. De fleste ringer ikke engang. Én modell som øker er at selskaper som Google utvikler seg til å være hjelperen din. De kommer med forslag. De assisterer deg.

Facebook Home

Enkelte av Googles konkurrenter hevder at Google krever at mobilleverandører installerer hele eller i alle fall store deler av Googles applikasjonsportefølje, samt gir disse en fremtredende plassering på enheten, for å få lov til å levere enheten med Android og Google Play Store. Andre mener den nye Facebook Home-applikasjonen – som nå har blitt tilgjengelig også i Norge – er et bevis på det motsatte. Facebook Home skjuler i stor grad alt annet som er på mobilen, og HTC skal levere en mobil med Facebook Home installert som standard.

På spørsmål om hva Schmidt mener om måten Amazon og Facebook har tatt i bruk Android, svarer Schmidt at dette er noe han setter stor pris på.

– Jeg elsker det. Dette er det åpen kildekode handler om. Åpen kildekode er åpen kildekode. Det er eksperimentering. Det er kreativitet. Jeg mener at det er hovedårsaken til at Android gjør det så bra akkurat nå, og det krevdes litt mot fra vår side for å gjøre det.

I desember i fjor satte Google foten ned da Acer ville bruke det Android-baserte Aliyun-systemet til Alibaba i en ny mobil. Det skal ha vært flere årsaker til dette. Acer er medlem av Open Handset Alliance og har dermed forpliktet seg til ikke å bruke ikke-kompatible Android-versjoner. I tillegg skal Alibabas applikasjonsmarkedsplass ha innehold piratkopierte utgaver av mange applikasjoner, inkludert flere av Googles egne.

Aliyun OS har senere blitt døpt om til Amos (Alibaba Mobile Operating System). Men ifølge BBC News har Alibaba så langt ikke lykkes i å få med noen store aktører til å benytte systemet.

Schmidt avviser at selskapet på noen måte vil blokkere Facebook Home.

– Det vil være imot vårt offentlige budskap, vår religion. Svaret er «nei», vi vil ikke fjerne Facebook Home. Vi er fenomenalt glade for at folk bruker Android på slike måter. Du kan ikke ha halvåpen kildekode. Det er åpen kildekode. Facebook har lest håndboken, de leste reglene og overholdt disse. Sjokkerende! Bra for dem! De har gjort stor innsats for å forbli applikasjonskompatible, sa Schmidt.

Forholdet til Samsung ble også tatt opp. Schmidt fortalte at Google og Samsung har et svært godt forhold.

– De har bokstavelig talt kommet med flere hundre millioner telefoner med Android. Jeg tror ikke vi vil se noen stor endring i dette forholdet. Det har vist seg å være et definerende forhold. Jeg vil alltid sette pris på deres tidlige beslutning om å gå for Android, noe som har bidratt til å definere Android, sa Schmidt ifølge Engadget.

Google-eide Motorola Mobility kommer til høsten med den første generasjonen med mobiler som har blitt utviklet under Googles eierskap.

– De har et nytt sett med enheter som jeg har sett, og de er veldig, veldig imponerende. Anse dem som telefoner-pluss, sa Schmidt, uten å komme med flere detaljer.

Smartmobilmarkedet er inne i en trend hvor enhetene utstyres med stadig større skjermer. Det kan være vanskelig å finne modeller med maskinvare i toppklassen som ikke har en skjerm på minimum fire tommer. Det gjør at mobilene for mange er vanskelige å betjene med bare én hånd.

I et intervju med PC Magazine sier Jim Wicks, Motorola Mobilitys designsjef, at selskapet ønsker å bekjempe oppblåsthet, både fysisk og i programvaren.

– Det er en «sweet spot» for forbrukere som vi overgår i markedet i dag. Det er noen som liker en stor skjerm, men det er også mange som ønsker noe som er akkurat passe. Jeg tror «akkurat passe» er viktig, og vi designer slik at vi ikke vil skuffe disse menneskene, sier Wicks.

Han lover også at mobilene vil leveres uten unødvendig programvare.

– Folk ønsker ikke alle de greiene som er forhåndslastet på enhetene deres. De ønsker egentlig å definere disse tingene selv. Vi fokuserer på enkelhet og makten til forbrukeren, sier Wicks. Dette kan bety at de kommende Motorola-mobilene vil leveres med en temmelig ren Android-installasjon, omtrent som Googles Nexus-enheter.

Personvern

Ina Fried, som er seniorredaktør i All Things Digital, utfordret Schmidt med å si at det er ganske skremmende å ha all informasjonen sin på Googles servere.

– Google har et ansvar for å holde dataene dine sikre. Du har et ansvar for å holde passordet ditt sikkert, samt ikke å installere skadevare. Med respekt for din personlige informasjon, lar vi deg hente den ut. Det andre vi er nøye med, er når vi bruker informasjonen din, og vi forteller deg om dette. Vi opplyser hva vi gjør med din informasjon, og vi overholder publiserte prinsipper. Vi har et absolutt ansvar for å holde dataene dine sikre, sa Schmidt.

På et spørsmål knyttet til at Google hylles for å bruke dataene til tjenester som Person Finder, men skjelles ut for mer dagligdagse ting, svarer Schmidt at Google bare er nødt til å være åpne og klare om hva selskapet gjør, og at dette gir mening.

– Jeg er ikke virkelig bekymret for Google, men for tredjeparts kjeltringer som kommer inn og skaper denne stereotypen. Regulerte, lovlige selskaper er fint. Men mange andre selskaper kommer inn og misbruker denne informasjonen, og det gir oss alle et dårlig rykte, sa Schmidt.

Google Glass

Flere aktører ser med skepsis på Google Glass, selskapets smarte briller som blant annet kan brukes til å gjøre videoopptak.

– Jeg elsker folk som forbyr ting de ikke engang har sett, sa Schmidt sarkastisk, før han fikk tenkt seg om og ba om ikke å bli sitert på akkurat dette. Schmidt har flere ganger tidligere kommet med spøkefulle bemerkninger som har blitt feiltolket og vekket forargelse.

– Det er mange mennesker som er begeistret over å bruke Glass. Det vil komme negative eksempler også. Det ligger teknologiens natur. Ved Google er det allerede vanlig å bruke dem. I Burma [som Schmidt nylig besøkte, red. anm.] brukte jeg ikke Glass fordi jeg ikke ville at de skulle freake ut – de har en masse skytevåpen, sa Schmidt.

    Les også:

Til toppen