RESULTATERFINANS

Facebook kunne ha fått 5 milliarder dollar

I stedet ble emisjonen stanset ved én milliard dollar.

24. jan. 2011 - 09:36

Rett over nyttår ble det kjent at investeringsbanken Goldman Sachs og russiske Digital Sky Technologies (DST) hadde gått sammen om å tilføre Facebook 500 millioner dollar i ny kapital, hvorav 450 millioner fra Goldman Sachs og 50 millioner fra DST.

Samtidig skapte Goldman Sachs Klondyke-stemning ved å kunngjøre en rettet emisjon fra Facebook til utvalgte investorer, på opptil 1,5 milliarder dollar.

    Les også:

Betingelsene for begge aksjeutvidelsene verdsetter Facebook til over 50 milliarder dollar.

Den intense medieoppmerksomheten rundt den rettede emisjonen fikk Goldman Sachs til å begrense den til ikke-amerikanske investorer.

Facebook kunngjorde fredag at emisjonen var blitt stanset på 1,0 milliarder dollar etter en «forretningsavgjørelse». Da var emisjonen fulltegnet, slik at de kunne ha skaffet seg hele maksimumsbeløpet på 1,5 milliarder dollar.

Analytiker Lou Kerner ved Wedbush Securities forklarer til Bloomberg at avgjørelsen kan ha vært motivert av betraktninger rundt Facebook-aksjens stigende verdi og at det ikke vil by på problemer å hente inn mer kapital seinere.

Ikke-navngitte kilder sier til Wall Street Journal at Facebook hele tiden har tatt sikte på å begrense emisjonen til én milliard dollar. Avisa siterer en anonym kilde i Goldman Sachs dit hen at emisjonen enkelt kunne ha hentet inn over 5 milliarder dollar. Banken har selv ikke kommentert emisjonen etter at den ble avsluttet.

Facebook forklarer at både emisjonen og investeringene fra Goldman Sachs og DST gir dem større likvide reserver og bedre finansiell fleksibilitet uten å gå på bekostning av eksisterende aksjeeiere. De oppgir at det er ingen «umiddelbare planer» for hva pengene skal brukes til.

Selskapet oppgir videre at de vil overstige 500 aksjonærer i løpet av 2011, og følgelig venter å starte med å offentliggjøre regnskapstall ikke seinere enn 30. april 2012, i samsvar med regler gitt av USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.