– Facebook leser personlige meldinger

Bryter loven og egne løfter, ifølge søksmål i California.

– Facebook leser personlige meldinger
Etter børsnoteringen i mai 2012, opplever Facebook et betydelig inntjeningspress. Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press

I et søksmål i California beskyldes Facebook for systematisk å bryte sine løfter til brukerne, i jakten på høyere inntekter.

Det hevdes at Facebook systematisk bearbeider private meldinger som inneholder lenker til andre nettsteder. Innholdet i meldingen skannes, lenkene følges, og Facebook-systemet leter opp informasjon om hva avsenderen gjør på nett. Praksisen hevdes å stride mot Facebooks løfte om å skille mellom private meldinger og offentlige ytringer når brukerne skal profileres. Brukerprofilering er Facebooks vesentlige inntektskilde.

Skanningen av personlige meldinger skal være i strid med USAs føderale personvernlov Electronic Communications Privacy Act, samt med delstaten Californias lover om personvern og konkurranse.

Saksøkerne er to Facebook-brukere, Matthew Campbell fra delstaten Arkansas, og Michael Hurley fra delstaten Oregon. De har søkt om at søksmålet gis status som fellessøksmål («class action suit»), på vegne av alle amerikanske Facebook-brukere som har sendt eller mottatt private meldinger via tjenesten.

Campbell og Hurley mener Facebook-brukerne er langt mer uvørne når de utveksler private meldinger enn når de bruker tjenesten som åpent forum. At Facebook skanner de private meldingene, i strid med løftet de gir brukerne, gir Facebook en konkurransefordel fordi de kan profilere brukerne mer nøyaktig i jakten på annonseinntekter, hevder de i søksmålet.

Ifølge Bloomberg er tilsvarende beskyldninger også rettet mot Google og LinkedIn.

Saken bærer det offisielle navnet «Matthew Campbell v. Facebook Inc., 13-5996, U.S. District Court, Northern District of California (San Jose)».

Les mer om: