Facebook med bedre personvern

Nytt utviklingsgrensesnitt med bedre kontroll.

Facebook med bedre personvern
Brukerne kommer først, mener Mark Zuckerberg, og de skal føle seg komfortable når de bruker nettverket. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

For rundt ett års siden offentliggjorde Facebook sitt nye grensesnitt for pålogging til tredjepartsapplikasjoner. Poenget var å gi brukerne mer kontroll over hva slags informasjon apper får tilgang til, noe som skal sørge for bedre beskyttelse av privatlivet. 

Man får bestemt tydeligere hva man vil dele med applikasjonene, det er et nytt design på forsiden der apper spør om tillatelse før de legger ut informasjon på Facebook, samt andre endringer som relaterer seg til hva venner kan dele, hva apper kan deles og hva som er offentlig synlig.  

Alle applikasjoner som ble utviklet etter fjorårets kunngjøring omfattes av den nye APIen, mens eldre apper har hatt et år på seg på å oppdatere.

Beskytter venner

Det problematiske med det gamle grensesnittet var at ved pålogging til nye applikasjoner har man ofte blitt tvunget til å dele ut informasjon om sine nærmeste venner, selv om mange applikasjoner har latt være å presse brukerne sine til å gjøre det. Uansett var dette en kontroversiell mulighet, og ved migrering til ny API blir nå denne stengt for godt, skriver Techcrunch.

Facebook har forsøkt å informere flest mulig om dette, og alle nye applikasjoner må fra i morgen av imøtekomme det nye grensesnittet. Det sosiale nettverket har faktisk vært i kontakt med de 5000 mest populære appene og prøvd å hjelpe dem med overgangen.

Les også: Facebook avviser sporingspåstander.

Endringene skal være i tråd med Mark Zuckerbergs nye filosofi om å fokusere på brukerne først, og mindre på bedrifter og annonsører. Man skal være komfortabel når man bruker Facebook.

Det er imidlertid en del applikasjoner som har vært avhengige av å få informasjon om brukernes venner. Det er en del apper som tar for seg jobbsøking, og som for eksempel kan sjekke hvor venner jobber og presentere brukeren med eventuelle åpninger i disse selskapene.

Appen Job Fusion, som fungerer på denne måten, vil nå legge ned, og de er ikke de eneste.

For å øke fokus på personvern har Facebook nå opprettet et team som går gjennom alle applikasjoner som ønsker tilgang til mer informasjon enn det grunnleggende om brukeren. Det fører til at applikasjoner i snitt ber om mindre tillatelser, som igjen gjør livet ryddigere for brukerne.