Facebook ned, Nasdaq opp

Det er ikke nykomlingen som står for IT-optimismen.

Facebook ned, Nasdaq opp
Det regnet på Wall Street i går, og med regnet falt også Facebook-aksjen, til godt under IPO-kursen på 38 dollar. Bilde: Scott Eells / Bloomberg / Getty Images / All Over Press

(mandag kl 22.43) New York (NTB-TT-AFP): Kursene stiger på Wall Street, der sterk utvikling for data- og elektronikkselskapet Apple bidrar til optimismen. Men Facebooks børsgang er blitt en skuffelse.

Dow Jones-indeksen over viktige industriaksjer steg med 1,09 prosent til 12 504,58 poeng ved stengetid på børsen i New York mandag. Den bredere Standard & Poor's 500 økte med 1,6 prosent til 1 315,99 poeng.

Teknologiindeksen Nasdaq la på seg hele 2,46 prosent til 2 847,1 poeng, etter at kursen på aksjer i Apple steg med 5,8 prosent. Facebook-aksjen, som ble lansert på Wall Street sist fredag, falt derimot med 11 prosent.

– Nå er det først og fremst de politiske begivenhetene som vil bestemme utviklingen, sa markedsanalytiker Gregor Kuhn i selskapet IG Markets til nyhetsbyrået DPA. Han viste til de store økonomiske problemene som skaper politisk usikkerhet i Hellas og Spania.

En annen analytiker som ikke er navngitt, sier at siden Europa som helhet er i elendig økonomisk forfatning, ligger håpet om et oppsving i USA og Kina. Markedene venter på signaler fra disse landene, framholder han. (©NTB)

(mandag kl 19.32) New York (NTB-DPA-AFP): Aksjemarkedets stormforelskelse i Facebook har kjølnet betraktelig. Kursen på aksjer i selskapet bak det sosiale nettstedet har falt med mer enn 7 prosent.

Facebook-aksjer ble mandag omsatt for rundt 35,50 dollar, og selskapets beregnede markedsverdi falt dermed fra 105 til 97 milliarder dollar. Investorene er usikre på hvor mye Facebook egentlig er verdt, sier analytikeren Lou Kerner til nyhetsbyrået AFP.

– De fleste trodde dette var en knallbra aksje å kjøpe, og nå som dette viser seg å være feil, vet ingen hvor langt det er til bunns. Situasjonen minner nå om problemene Google opplevde da de gikk på børs, mener Kerner.

Douglas McIntyre i analyseselskapet 24/7 Wall Street tror ifølge AFP at kursen på aksjer i Facebook kan komme til å falle helt ned i 28 dollar. Dette er i den nedre enden av verdispennet det var snakk om rett før selskapet gikk på børs sist fredag.

Andre analytikere mener markedet rett og slett ikke greier å fordøye et så stort antall aksjer som er lagt ut til salg. Investorene vil ikke kjøpe så mye så lenge det hersker uro over situasjonen i Hellas og eurosonen for øvrig, blir det sagt. (©NTB)

Les mer om: