AVTALER & KONTRAKTER

Facebook og Google slåss om Skype

IP-telefonitjenesten og deres 560 millioner brukere er i spill.

5. mai 2011 - 15:08

I fjor høst ble det meldt om samtaler mellom Facebook og Skype, med tanke på et tettere samspill mellom de to tjenestene.

Video- og IP-telefonikjempen Skype fikk kort tid senere støtte for Facebook-kontakter, men ennå mangler integrasjon den andre veien: Å innlede Skype-samtaler direkte fra Facebook.

Skype er i spill

Nå melder Reuters at både Google og Facebook ønsker et langt tettere formelt samarbeid, muligens gjennom et oppkjøp. I så fall kan det være duket for en budkrig.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har vært involvert i diskusjoner knyttet til et oppkjøp av Skype, oppgir en kilde. En annen forteller at Facebook har foreslått at de to partene etablerer et felles selskap (joint venture), ifølge nyhetsbyrået.

Også Google skal ha avholdt innledende forhandlinger om etablering av et foretak sammen med Skype.

Ifølge Reuters' kilder vil en avtale prise Skype til mellom 3 og 4 milliarder dollar, men forhandlingene skal være på et tidlig stadie. Det er uklart hvilket alternativ Skype oppfatter som mest aktuelt.

I fjor sommer oppsto rykter om at Cisco hadde lagt inn bud på Skype, men slik gikk det ikke og opplysingene ble heller ikke bekreftet. Cisco la nylig om kursen kraftig og er neppe lenger en aktuell kjøper.

Skype varslet allerede i august 2010 at de forberedte børsintroduksjon, men har ennå ikke stadfestet når dette vil skje. Normalt tar det fire til seks måneder fra registrering hos USAs finanstilsyn til børsintroduksjonen finner sted, men i slutten av januar ble det kjent at Skype har utsatt overgangen.

Det er fremdeles aktuelt å gå på børs i løpet av andre halvår 2011, samtidig som Skype nå vurderer andre strategiske muligheter, ifølge Reuters kilder.

At selskapet nekter å gi nærmere forklaring om hvorfor børsintroduksjonen drøyer tolkes imidlertid som at et oppkjøp er i gjerde.

Skype oppgir å ha 560 millioner registrerte brukere, hvorav 125 millioner benytter tjenesten minst én gang hver måned. Bare seks prosent av disse betaler for Skype-samtaler, de øvrige benytter seg av gratisvarianten.

Tjenesten ble i sin tid utviklet av svenske Niklas Zennström, som solgte virksomheten til eBay for 3,1 milliarder dollar i 2005. eBay solgte majoriteten i Skype for en tilsvarende sum til et privat investeringsselskap for to år siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.