TELE-KOMMUNIKASJON

Facebook og Microsoft legger ny sjøkabel til Europa

Ytelsen mellom Virginia Beach og Baskerland blir på rekordhøye 160 terabit/s.

Bilde: Mike Segar, Reuters / NTB scanpix
Bilde: Microsoft og Facebook

Facebook og Microsoft er blitt enige om å finansiere en ny felles transatlantisk sjøkabel. Med planlagte åtte fiberpar blir dette kabelen med høyest ytelse mellom USA og Europa.

Det blir estimert en kapasitet på formidable 160 terabit per sekund, flere millioner ganger raskere enn en typisk bredbåndsforbindelse til hjemmet. Ytelsen skal senere kunne utvides.

Kabelen er døpt «Marea», spansk for tidevann, og vil strekke seg 6.600 kilometer fra den amerikanske delstaten Virginia og byen Sopelana i nærheten av Bilbao ved Biskayabukten i Nord-Spania.

Det nye teleinfrastrukturselskapet Telxius, en datter av mer kjente Telefónica, skal stå for driften. De skal også videreselge deler av kapasiteten i markedet.

I en felles kunngjøring opplyser Microsoft og Facebook at «Marea» er basert på et såkalt åpent design (en designfilosofi Facebook har anvendt også på maskinvare/servere i datasentre), hvor det er lagt opp til bruk av ulike typer nettverksutstyr.

Partene hevder at interoperabiliteten gir lavere kostnader, enklere oppgradering av utstyr, samt mer båndbredde over tid.

– Det er fordi systemet kan utvikles i samme takt som innovasjonen innen optisk teknologi, heter det i kunngjøringen.

Arbeidet med å rulle ut den undersjøiske fiberforbindelsen starter i august, med planlagt ferdigstillelse oktober neste år.

Milliard-investering

– Den transatlantiske kabelen Marea blir en ny forbindelse som skal møte noe av det voksende behovet for rask forbindelse på tvers av Atlanteren, sier Christian Belady i Microsoft.

Mens det tidligere var mer vanlig å leie kapasitet har IT-gigantene de siste årene begynt å investere i egen langtrekkende fiberinfrastruktur. Det sier noe om de enorme datamengdene de håndterer.

Mer enn 66 prosent av all datatrafikk som krysser Atlanteren går nå over privateide sjøkabler, altså på infrastruktur eid av aktører som Google, Microsoft og Facebook, ifølge Wired.

Det er ikke billig å strekke kabler som forbinder hele kontinenter. Microsoft og Facebook oppgir ikke hva Marea-kabelen vil koste.

Det gjorde imidlertid Google i samarbeid med fem asiatiske teleoperatører, da de for to år siden kunngjorde sin sjøkabel mellom Japan og den amerikanske vestkysten. Den såkalte «Faster»-kabelen hadde en antatt kostnad på 300 millioner dollar. Den er riktignok lenger med sine 9.000 kilometer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.