JUSS OG SAMFUNN

Facebook sa nei til 7 av 10 innsynskrav

– Vi bestrider mange av forespørslene.

Facebook gir langt oftere etter for amerikanske krav om utlevering av kundedata, enn tilfellet er i Norge, ifølge en oversikt selskapet fremla i går.
Facebook gir langt oftere etter for amerikanske krav om utlevering av kundedata, enn tilfellet er i Norge, ifølge en oversikt selskapet fremla i går. Bilde: All Over Press
28. aug. 2013 - 07:31

Facebook offentliggjorde tirsdag for første gang en oversikt over hvor mange begjæringer om innsyn selskapet har mottatt fra ulike land.

Mens norske myndigheter ba Facebook om innsyn i kontoene til 16 brukere av det sosiale nettverket i første halvår i år, ba USAs myndigheter om innsyn i kontoene til mer enn 20.000 brukere. Det går fram av rapporten om første halvår som ble offentliggjort tirsdag. Samtidig ble det for norske myndigheters del innvilget innsyn i 31 prosent av forespørslene, mens det for USAs del ble gitt opplysninger i hele 79 prosent av sakene det ble begjært innsyn i.

I alt 71 lands myndigheter rettet forespørsler til Facebook om innsyn i første halvår. Noen land har rettet forespørsler om et fåtall kontoer, andre land som USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og India har bedt om opplysninger knyttet til flere tusen brukere.

– Vi gransker hver forespørsel for å se om den har god nok rettslig begrunnelse i henhold til våre vilkår og i streng etterlevelse av lovens ordlyd, og krever en detaljert beskrivelse av det juridiske og faktiske grunnlaget for hver forespørsel. Vi bestrider mange av disse forespørslene, sier sjefjurist Colin Stretch hos Facebook.

Oversikten viser også i hvilken grad kravene om innsyn blir innvilget, noe som varierer veldig. Mange lands myndigheter har ikke fått det innsynet de ber om i det hele tatt, mens det i andre tilfeller er gitt fullt medhold. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.