SOSIALE MEDIER

Facebook sjekker om passordet ditt ligger ute på «det svarte markedet»

Kjøper stjålne passord.

Sikkerhetssjef Alex Stamos i Facebook på scenen under Web Summit 2016 i Lisboa.
Sikkerhetssjef Alex Stamos i Facebook på scenen under Web Summit 2016 i Lisboa. Bilde: Kurt Lekanger, digi.no
10. nov. 2016 - 13:11

LISBOA (digi.no): Det å sørge for at sikkerheten til mer enn 1,3 milliarder Facebook-brukere er ivaretatt til enhver tid, er utvilsomt en enorm oppgave.

Under en presentasjon på Web Summit-konferansen i Lisboa denne uken forklarte Facebooks sikkerhetssjef Alex Stamos hvordan selskapet tenker rundt sikkerhet – og hva de gjør for å forhindre at brukere får problemer om passordene deres skulle komme på avveie.

Sjekker om passordet ditt er stjålet

Om noen på ett eller annet vis har klart å få tak i Facebook-passordet ditt, er det ikke sikkert du vet det selv. Lister med stjålne passord blir av og til solgt på nettet – på det såkalte «svarte markedet». Facebook samarbeider derfor med partnere som hjelper til med å skaffe slike passordlister. Selskapet kjøper med andre ord stjålne passord for å komme eventuelle personer med onde hensikter i forkjøpet. 

Listene over stjålne passord blir så kjørt opp mot Facebooks brukerdatabase, og på den måten kan selskapet oppdage om noen av brukernes passord er kommet på avveie – og varsle brukeren.

– I løpet av det siste året har vi testet mer enn én milliard passord og advart flere titalls millioner brukere, sa Stamos.

Siden passordene ikke ligger lagret i klartekst, men bare som en hash, kreves det ifølge Stamos ganske mye beregningskraft for å kjøre en slik sikkerhetssjekk. 

– I Facebook har vi det vi kaller en «sikkerhetsorientert kultur», forklarte Stamos fra scenen. 

Med det mener han at selskapet tenker sikkerhet hele veien fra de begynner å planlegge produktet og frem til produktet er ferdig og til det er i bruk. 

Oppdager mistenkelig aktivitet

Facebook bruker også andre metoder for å oppdage om uvedkommende bruker kontoen din. 

– Vi tar rundt 80 datapunkter fra nettlesingen din og mater dette inn i en maskinlæringsmodell.

Maskinlæringsmodellen kan ved å se på hvordan du bruker nettleseren, lære å kjenne deg igjen. Hvis plutselig noen andre begynner å bruke PC-en din vil dette kunne flagges som mistenkelig aktivitet hos Facebook. 

I tillegg har selskapet tatt i bruk både tofaktor-autentisering i Facebook og ende-til-ende-kryptering i Facebook Messenger og WhatsApp for å forhindre avlytting av samtaler og man-in-the-middle-angrep. 

Les også: 29 land ber Facebook stanse koblingen med WhatsApp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra