Facebook skal åpne kildekoden

Satser på å vinne kampen om utviklerne ved å frigi kildekoden.

Facebook skal åpne kildekoden

Satser på å vinne kampen om utviklerne ved å frigi kildekoden.

Det sosiale nettsamfunnet Facebook har vokst seg kjempestor på kort tid, og ble raskt populært også her i Norge.

I tillegg til å være en sosial nettjeneste for brukerne, er det også en plattform for utviklere som ønsker å lage tilleggsprogramvare.

Nå skal Facebook åpne kildekoden, ifølge normalt velinformerte Techcrunch.com. De skriver at planene om det trolig vil bli offenliggjort i løpet av uken.

Facebook har møtt mye og hard konkurranse fra en allianse av konkurrenter, som ønsker seg et standardisert system for utveksling av brukere og innhold på tvers av sosiale nettsteder. Open Social Foundation, med Google, MySpace og Yahoo i spissen, har forsøkt å få til dette.

Som en av de mest populære og etablerte aktørene, har imidlertid Facebook motsatt seg dette.

Et eventuelt frislipp av kildekoden vil kunne ses på som et mottrekk til denne alliansens forsøk på å fravriste Facebooks toppposisjon i markedet.

Facebook er ikke helt ukjente med å la andre bruke deres plattform. De har blant annet lisensiert den ut til Bebo. Det gjør blant annet at det blir enkelt å flytte applikasjoner som er spesialutviklet for Facebook, over til nettsamfunnet Bebo.

Ifølge Techcrunch vil den åpne Facebook-plattformen bestå av fire hoveddeler: Facebook Markup Language (FMBL), Facebook Query Language (FQL), Facebook Javascript (FJS) og Facebook API.

Selv om Facebooks kildekode blir sluppet under en friprog-lisens, er det langt fra sikkert at dette vil gå hardt utover konkurrenter som lar brukerne egne nettsamfunn. Facebook er en stor løsning, og mange vil nok fortsatt foretrekke å sette opp mindre løsninger som for eksempel Wetpaint og Ning.

    Les også:

Til toppen