Facebook skal slå ned på hatefulle ytringer

 

Facebook skal slå ned på hatefulle ytringer
Facebook tar grep mot hatefulle ytringer. Illustrasjonsfoto: Jan Haas, NTB scanpix

Berlin (NTB-Reuters): Facebook har tatt fatt på sin Europa-kampanje for å stanse ekstremistiske innlegg på sosiale medier. Spesielt i Tyskland har politikere uttrykt uro for hatefulle ytringer.

Den USA-baserte nettgiganten lanserte et såkalt «Initiativ for borgermot på nett» i Berlin mandag. Facebook lover nærmere 9 millioner kroner i støtte til organisasjoner som bidrar i bekjempelsen av rasistiske og hatefulle innlegg på det sosiale mediet.

Hatefulle ytringer «har ikke noen plass i vårt samfunn», og det inkluderer internett, påpeker Facebooks representant Sheryl Sandberg.

Facebooks retningslinjer forbyr mobbing, trakassering og truende språk, men kritikerne mener de ikke håndheves godt nok. Selskapet har hyret inn en avdeling i medieselskapet Bertelsmann som skal overvåke og slette rasistiske Facebook-innlegg i Tyskland.

Tyske toppolitikere og kjendiser har uttrykt bekymring for økningen av Facebook-kommentarer der det formidles hat mot utlendinger. Selv statsminister Angela Merkel har bedt Facebook gjøre mer.

Økningen i fremmedhat på sosiale medier skjer i kjølvannet av en kraftig økning i antall flyktninger og migranter i Tyskland.

Påtalemyndigheten i Hamburg startet i november en etterforskning av Facebook for anklager om at selskapet ikke gjør nok for å hindre spredning av hatefulle ytringer. (©NTB)