Facebook-smell for oljefondet

Nå dropper Mark Zuckerberg aksjesalg.

Facebook-smell for oljefondet
Det har vært liten grunn til begestring for utviklingen i Facebook. Dagens Næringsliv kunne onsdag avdekke at det norske oljefondet har gått på en smell i selskapet. Nå lover Mark Zukerberg å ikke selge aksjer, i et forsøk på å roe ned kursfallet. Bilde: by Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Aksjekursen i Facebook har hatt en tragisk utvikling siden selskapet gikk på børs i midten av mai. Det har stort sett vært sammenhengende nedtur. Mer enn halvparten av selskapets børsverdi er smuldret bort.

En av aktørene som har vært med på nedturen er det norske oljefondet. Kjøpte seg ifølge Dagens Næringsliv inn da selskapet gikk på børs og har vært med på nedturen. Så langt skal papirtapet være på 50 millioner dollar, 290 millioner norske kroner. Oljefondet eide noe over 0,1 prosent av samtlige aksjer ved utgangen av andre kvartal.

Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond Utland, har aksjer og verdipapirer for over 3 561 milliarder kroner og Facebook investeringen er en svært liten del av dette. I andre kvartal steg markedsverdien til fondet med 65 milliarder kroner.

Men Dagens Næringsliv melder at eierandelen i Facebook kunne vært høyere hadde det ikke vært for at forvalterne av våre oljepenger misliker Facebooks aksjonærpolitikk. Denne gir storeier, gründer og toppsjef Mark Zuckerberg langt mer innflytelse enn andre aksjonærer.

Aksjefallet har også fått Facebook til å endre strategi med tanke på sine finansielle disposisjoner og toppsjef Zuckerberg har lovet ikke å selge aksjer i selskapet på minst ett år.

Opprinnelig skulle selskapet startet prosessen med å selge aksjer for å dekke en skatteregning på 2 milliarder dollar. I går meldte selskapet til markedet at de dropper dette, men heller bruke kontantbeholdningen og banklån for å betale skatteregningen. Det melder Reuters.

Markedet har også fryktet Zuckerberg skulle selge aksjer ut i et mettet marked. Han har 444 millioner B-aksjer samt opsjoner på ytterligere 60 millioner aksjer, men disse vil ikke bli solgt ut i markedet før tidligst om ett år. Det melder Bloomberg News.

Ikke overraskende reagerte markedet positivt på nyheten. Ifølge Bloomberg løftet kursen seg nærmere 2,9 prosent til 18,24 dollar per aksje. Men med tanke på at kursen var på 38 dollar per aksje da selskapet gikk på børs er det en fattig trøst for de som har satset penger på verdens største sosiale nettverk.

    Les også:

Les mer om: