RESULTATERFINANS

Facebook snuser på Blackberry

Samtaler om mulig oppkjøp.

BlackBerry Bold 9900: Passe til Facebook-generasjonen?
BlackBerry Bold 9900: Passe til Facebook-generasjonen? Bilde: REX/Steve Meddle/All Over Press
30. okt. 2013 - 12:53

Ifølge Wall Street Journal har det i forrige uker samtaler i California mellom ledere i Facebook og Blackberry. Hensikten var å sondere et mulig Facebook-bud på Blackberry.

Ingen av partene har kommentert saken. Hvorvidt Facebook faktisk er interessert i å by på Blackberry er ikke bekreftet.

Blackberry, tidligere kjent som RIM (Research In motion), er inne i en dyp økonomisk krise. Lagre av usolgte smartmobiler er nedskrevet med en milliard dollar, og det pågår en nedbemanningsprosess der målet er å redusere staben med 40 prosent. Omsetningen raser. Selskapet er gjeldfritt, men det er bare et spørsmål om tid før kontantbeholdningen på 2,6 milliarder dollar er borte.

Selskapet vil av børs snarest mulig. Det har inngått en foreløpig avtale om å selge seg til et kanadisk forsikringsselskap, Fairfax Financial Holdings, for 4,7 milliarder dollar. Det tilsvarer 9 dollar per aksje, godt over aksjekursen de siste ukene.

Avtalen med Fairfax gir Blackberry anledning til å innhente alternative bud innen førstkommende mandag, 4. november.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har tidligere kontant avvist spekulasjonene rundt en mulig Facebook-mobil. Nesten halve omsetningen hans kommer fra mobilannonser, og det er en gjensidig avhengighet mellom Facebook og store mobilaktører som Apple Samsung og Google. Facebook går mot å ble mer av en app enn et nettsted, og selskapet har søkt å etablere tettere partnerskap med utviklere.

Hva hos Blackberry kunne tenkes å friste Facebook? Som varemerke knyttes Blackberry mer til bedriftsmarkedet enn til forbrukere. Selskapet skal fortsatt ha 70 millioner abonnenter, men det kan vanskelig tenkes å bety særlig for Facebook. På den andre siden opplever meldingstjenesten Blackberry Messenger (BBM) en slags renessanse, med 80 millioner aktive bruker per måned, hvorav 20 millioner med Android eller iOS.

Da gjenstår de typiske juvelene i enhver IT-gigant med brukket rygg, patenter. Blackberry har patenter innen sikkerhet, nettverk og komponenter. Porteføljen verdsettes til alt fra 1 til 3 milliarder dollar.

Andre mulige alternativer til Fairfax er Blackberry-gründerne Mike Lazaridis og Doug Fregin, samt Lenovo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.