Facebook tester JPEG-alternativ

Googles WebP-format kan gi reduserte utgifter, men også irriterte brukere.

Facebook tester JPEG-alternativ
WebP-formatet skal gjøre det mulig å tilby bilder på weben med betydelig mindre filstørrelse enn JPEG, GIF og PNG, uten en tilsvarende reduksjon i bildekvaliteten.

Amerikanske CNET News kunne uken avsløre at Facebook er i ferd med å teste ut bildeformatet WebP på det sosiale nettverket. Hensikten skal være å spare båndbredde og dermed penger.

WebP er et format som er utviklet av Google. Det er basert på den samme VP8-teknologien som benyttes i videocodecen WebM.

WebP skal kunne erstatte både JPEG, GIF og PNG ved at formatet støtter både tapsbasert og tapsfri komprimering som er mer effektiv enn det som tilbys av de eldre formatene, samtidig som at det er vanskelig å se noen forskjell i bildekvaliteten på bilder med oppløsninger som egner seg for websider. WebP støtter også gjennomsiktighet og animasjoner.

Google kom med WebP allerede høsten 2010. Det har blitt forbedret flere ganger i ettertid. Forbedringene har gjort at Mozilla, som i utgangspunktet har vært skeptiske til å støtte enda et bildeformat i nettlesere, nå vil vurdere slik støtte på nytt.

De eneste nettleserne som støtter WebP foreløpig, er Google Chrome og Opera. Firefox vil kanskje få støtte for formatet, mens Apple og Microsoft som vanlig holder kortene tett.

Det at Facebook nå tester WebP, kan være nøkkelen til mer utbredt støtte for formatet. Men til og med testingen av formatet er omstridt.

De fleste som laster opp fotografier og andre bilder i Facebook, benytter JPEG-formatet. I helgen skal noen brukere som har forsøkt å laste bilder ned igjen ved hjelp av Chrome, fått bildene levert i WebP-formatet, som er ukjent for de fleste. Flere har klaget her og her.

WebP støttes ikke direkte av verken pc-operativsystemer eller programvare for bildebehandling. Men det er mulig å laste ned konverteringsverktøy flere plattformer og en codec til Windows fra denne siden.

Foreløpig er det bare i noen tilfeller at nettlesere med WebP-støtte blir automatisk servert WebP-bilder av Facebook. Men det er mulig å framtvinge dette ved å legge til .webp på slutten av hver bilde-URL, slik som dette og dette.

Hvilke planer Facebook har for bruk av WebP utover den begrensede testingen som nå gjennomføres, er ukjent.

    Les også: