RESULTATERFINANS

Facebook tok i mot russisk kapital

Digital Sky Technologies får en større eierandel enn Microsoft.

27. mai 2009 - 08:17

Den globale sosiale nettjenesten Facebook bekrefter i en pressemelding at de har tatt i mot en investering på 200 millioner dollar fra det russiske investeringsselskapet Digital Sky Technologies (DST), ledet av Mail.ru-gründeren Yuri Milner.

DST får preferanseaksjer i Facebook tilsvarende 1,96 prosent av selskapet. Det innebærer at Facebook verdsettes til nærmere 10 milliarder dollar. I oktober 2007 kjøpte Microsoft 1,6 prosent av aksjene i Facebook for 240 millioner dollar, da Facebooks verdi ble anslått til 15 milliarder dollar.

DST tilbyr dessuten å kjøpe vanlige Facebook-aksjer for minst 100 millioner dollar fra ansatte og tidligere ansatte. Detaljene i dette tilbudet vil utarbeides de kommende ukene og gjøres kjent for dem det gjelder i løpet av sommeren.

Det russiske investeringsselskapet vil ikke få styrerepresentasjon i Facebook, og heller ikke spesielle observatørrettigheter.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg sier i pressemeldingen at DST ble valgt framfor andre potensielle investorer på grunn av deres globale perspektiv og den «imponerende veksten» i deres øvrige internettinvesteringer.

Toppsjef Yuri Milner i DST sier de har erfaring for hvilke enorme verdier sosiale nettjenester kan skape i Russland og Øst-Europa, og at de tror Facebook har potensialet til å realisere det samme i global skala.

DST sier at deres selskaper er virksomme i over 13 land, og at de står for over 70 prosent av alle russiskspråklige sidevisninger. Deres viktigste tjenester er Mail.ru, Forticom og vKontakte. Investorselskap ble dannet i 2005 av tre partnere: Yuri Milner, daværende sjef for den russiskspråklige portalen Mail.ru; Gregory Ringer, daværende leder for Moskva-avdelingen av hedgefondet NCH, og Alexander Tamas, tidligere EMEA-sjef for Internett og programvare i investeringsavdelingen til Goldman Sachs.

Ifølge Wall Street Journal har Facebook slitt siden slutten av 2007 med å trekke inn flere investorer. I fjor måtte ledelsen avlyse en ordning som ville gitt ansatte en anledning til å selge noen av sine aksjer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.